Het kunstwerk op de mgere Brug geeft een impressie geeft van het werk van kunstenaar Krijn de Koning.
Het kunstwerk op de mgere Brug geeft een impressie geeft van het werk van kunstenaar Krijn de Koning. (Foto: gemeente Amsterdam)

Osdorppleingebied wordt verrijkt met openbare kunst

Algemeen

NIEUW-WEST – Het Osdorppleingebied zit in de lift wat betreft kunstwerken. Het stadscentrum krijgt een kunstwerk van kunstenaar Krijn de Koning en er is op verschillende plekken in het gebied ruimte voor nieuwe kunstwerken. Buurtbewoners hebben daarover al meegedacht.

Het kunstwerk van De Koning moet zowel overdag als ‘s avonds en ‘s nachts een icoon van het stadscentrum zijn. De eerste schetsontwerpen zijn al gemaakt. Het wordt een lichtkunstwerk in een boomachtige vorm, met de naam: Nachtboom. Wanneer het ontwerp klaar is komt de kunstenaar het aan bewoners presenteren, zodat zij hun reactie kunnen geven. De reacties van de omgeving nemen worden meegenomen in de verdere uitwerking van het plan tot een definitief ontwerp.

Geen last

Het kunstwerk komt aan de Sloterplas, ergens in de buurt van de kruising tussen de Lelylaan en Meer en Vaart. De precieze plek bij de kruising moet nog worden bepaald. Het moet namelijk goed tot zijn recht komen en van veel kanten zichtbaar zijn. Daarnaast moeten omwonenden en nachtdieren geen last hebben van het licht.

Ook wordt er geïnvesteerd in meer buitenkunst op verschillende plekken in stadscentrum Osdorpplein. Kunst kan er aan bijdragen het stadscentrum nog aantrekkelijker en interessanter te maken. De eerste plek waar de nieuwe kunstwerken worden geplaatst, is op de kade van de toekomstige Nieuwe Osdorpergracht.

Inspiratiesessie

In januari 2022 konden bewoners een vragenlijst invullen over de nieuwe kunst in stadscentrum Osdorpplein. Wat vinden bewoners belangrijk aan kunst in hun buurt? Welk verhaal moet Osdorpplein vertellen? Welke onderwerpen zijn nu nog niet genoeg belicht in het gebied? 344 mensen vulden de vragenlijst in en deelden zo hun mening. In maart organiseerde het stadsdeel een Inspiratiesessie Buitenkunst. Met een groep bewoners en geïnteresseerden werden de conclusies en de uitgangspunten waaraan de kunst aan de toekomstige Nieuwe Osdorpergracht moet voldoen, besproken.

Met de inbreng uit de eerste meedenkronde heeft een speciaal samengestelde kunstcommissie een lijst van vijftien mogelijke kunstenaars gemaakt. Zij komen in aanmerking om kunstzinnige sport- en speeltoestellen te ontwerpen voor de kade van de Nieuwe Osdorpergracht.