Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Amsterdam grootste Europese uitschieter huurstijging

Algemeen

AMSTERDAM - De prijzen op de Europese woninghuurmarkt blijven sterk stijgen en overtreffen zelfs de trend van het voorgaande kwartaal, dat blijkt uit de Q1 Rent Index van HousingAnywhere. Wat betreft de huurstijging ten opzichte van vorig kwartaal laat Amsterdam de grootste uitschieter zien ten opzichte van heel Europa. De prijzen zijn bijna verdubbeld in vergelijking met het Europees gemiddelde voor elk type accommodatie.

Afgelopen kwartaal stegen de huurprijzen met maar liefst 14,5 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. Pre-pandemische huurprijzen zijn hiermee voor alle kamers, studio’s en appartementen overstegen.

Stijging

Amsterdam is de grootste uitschieter in Europa wat betreft de huurstijging ten opzichte van vorig kwartaal. De prijzen stegen met 7,7 procent voor kamers, 9,2 procent voor studio’s en 10,8 procent voor appartementen. Ook is er een bovengemiddelde stijging te zien bij de studioprijzen in Den Haag. Deze stegen het afgelopen kwartaal het hardst (12,7 procent) in vergelijking met de rest van Europa.

Met de recente aankondiging van Eurostat dat de jaarlijkse inflatie in Europa in maart 2022 opliep tot 7,5 procent, zal de druk op de huurmarkt naar verwachting nog verder toenemen met het traditionele piekseizoen in zicht het komende kwartaal.

Uitdagingen

“Nu de meeste reisbeperkingen zijn opgeheven, is de vraag naar huurwoningen snel gestegen en dat heeft geleid tot een overbelaste huurmarkt”, zegt Djordy Seelmann, CEO van HousingAnywhere. “Het gebrek aan beschikbare, betaalbare en toegankelijke huurwoningen zal waarschijnlijk aanhouden. Bovendien heeft de oorlog in Oekraïne niet alleen invloed op de inflatie van brandstof- en gasprijzen. Het draagt ook bij aan de uitdagingen op de huizenmarkt, gezien de toestroom van vluchtelingen naar andere Europese landen.”

Toestroom

Naast de druk op de woninghuurmarkt door het traditionele hoogseizoen heeft ook de toestroom van Oekraïense vluchtelingen impact op de markt. Aangezien dit huisvesting betreft, is het een urgente kwestie. Om er samen voor te zorgen dat de vluchtelingen uit Oekraïne veilig onderdak hebben, is een grootschalige operatie in heel Europa nodig.

‘’Om het mogelijk te maken om vluchtelingen uit Oekraïne rechtstreeks in contact te brengen met verhuurders met beschikbare woonruimte, hebben wij vorige maand een platform gelanceerd dat een gratis, veilige en gebruiksvriendelijke technologische oplossing biedt “, zegt Seelmann. “We roepen organisaties en individuen dan ook op om hun woonruimtes beschikbaar te stellen om mensen te helpen die geen thuis hebben door de oorlog in Oekraïne’’.