Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Haasje te bezichtigen in het Kleinste Galerietje

WEST - De komende maanden woont er een haas in het Kleinste Galerietje vlak naast de ingang van Beeldend Gesproken in De Hallen Amsterdam.

Met een glanzende gouden vacht en lange oren als antennes, die in contact lijken te staan met andere werelden. Niet zelden staan hazen in de kunst voor het onderbewuste, voor mysterie en dromen. Maar ook zijn ze vaak het symbool voor vrijheid en wendbaarheid. 

Een rustpunt in het hectische leven en tegelijkertijd flexibel en strevend naar vrijheid voor iedereen.

Abstractie

Een haas, een boom, een hand; herkenbare vormen en beelden. Tijdens haar studie koos beeldend kunstenaar en dichter Iris Le Rütte, tegen de destijds heersende mode van abstractie juist voor het figuratieve. Haar werk is semi-realistisch en sprookjesachtig, waarin silhouetten, schaduwen en spiegelbeelden, mensvormen en dieren een belangrijke rol spelen. 

Met onder andere Henk Visch, Thom Puckey en Tom Claassen behoort Le Rütte tot de kunstenaars die zich sterk maken voor de nieuwe figuratie; de wedergeboorte van de vertelling en het symbool in de beeldende kunst.

Drie stalen dromedarissen lopend langs een Amsterdamse spoorbaan

Een van haar bekendste kunstwerken is Fata Morgana, drie stalen dromedarissen lopend langs een Amsterdamse spoorbaan. Het is één van haar monumentale werken voor de openbare ruimte. Zo maakte ze recent (2022) een sculptuur ter ere van meervoudig Olympisch schaatskampioen Ireen Wüst. Daarnaast verscheen haar dichtbundel, ‘Ik dicht je bij me', die binnenkort in de achtste druk verschijnt.

Diverse musea

Ze volgde de Rijksakademie en exposeerde in diverse musea, zoals museum Beelden aan Zee in Scheveningen en museum Kranenburgh in Bergen (N-H), internationaal nam ze oa deel aan de buitenbeeldententoonstelling 'Blickachsen' in Duitsland.

Haar werk bevindt zich in diverse privé- en bedrijfscollecties zoals Ahold, Dura Vermeer en Akzo Nobel en in musea. Le Rütte ontwierp verschillende culturele prijzen, waaronder de Heldringprijs voor NRC Handelsblad en de IJ-Prijs voor PwC en de gemeente Amsterdam. Haar beeldenreeks op het dak van het ziekenhuis OLVG in Amsterdam werd genomineerd voor de Elisabeth van Thüringenprijs.

Bezichtigen

Het haasje is tot en met 3 juli te bezichtigen in het Kleinste Galerietje, Hannie Dankbaarpassage 23 in de Amsterdamse Hallen. Voor meer informatie: www.irislerutte.nl.