Hoog bezoek kijkt naar bewegende leerlingen.
Hoog bezoek kijkt naar bewegende leerlingen. (Foto: Michelle Smith)

Geregeld een beetje bewegen op De Globe

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - ‘Meer bewegen op school – Sta op in de klas!’ Met deze slogan wil de gemeente Amsterdam scholieren meer laten bewegen onder schooltijd. Basisschool De Globe in Osdorp had vorige week de eer twee bekende Amsterdammers voor de stedelijke kick-off te ontvangen. Zij kregen van vakleerkracht bewegingsonderwijs en enkele leerlingen een rondleiding langs vele beweegtussendoortjes op school.

Bij binnenkomst hinkelend naar de klas, tafels leren met stuiterballen, woordjes oefenen op de trampoline. Leerlingen en leerkrachten van De Globe hebben het meer bewegen onder schooltijd enorm omarmd. Niet vreemd dus dat naast het hoge bezoek van wethouder Simone Kukenheim (van onder andere Jeugd en Sport) en Erik Scherder, hoogleraar Bewegingswetenschappen, een hele delegatie uit het onderwijs vrijdag een kijkje kwam nemen hoe dat er in de praktijk uitziet. “De school kent veel beweegtussendoortjes,” vertelt Erwin Bolt, de trotse schooldirecteur die zelf ook meer beweegt door geregeld een ommetje op of rond school te maken of door staand te vergaderen. “Dat even bewegen door de kinderen lukt met vrij simpele dingen. Denk aan schilderstape om een parcours in de hal te maken. Of even met z’n allen joggen naast je stoel in de klas.”

Beweegwijzer

Veel scholieren zitten te veel en bewegen te weinig, stelt de gemeente vast. En ook, aldus de gemeentelijke website: “We weten dat regelmatig bewegen goed is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen.” Geregeld bewegen leidt tot beter kunnen leren, je beter voelen en tot minder rusteloosheid in de klas. Ook draagt het positief bij aan de ontwikkeling en het welzijn, zowel motorisch als sociaal en cognitief. Het advies is dus: vaker opstaan en regelmatig bewegen tijdens de lesdag. De gemeente biedt hiervoor de Beweegwijzer met simpele, leuke oefeningen die tot bewegen aanzetten. “Elk half uur even een paar minuten bewegen,” is het advies van Scherder. “Dat is goed voor de insulinehuishouding en vermindert het risico op diabetes en overgewicht.”

Lekker wakker

Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden (STWT), waar De Globe onder valt, is al langere tijd bezig met het stimuleren van bewegen in en om de school. De Globe werd als inspirerend voorbeeld gekozen, waar Kukenheim en Scherder graag een kijkje kwamen nemen. Bolt: “We hebben op De Globe een enthousiaste vakleerkracht bewegingsonderwijs één dag per week vrijgemaakt om het bewegen in en om de school, naast gym en buitenspelen, uit te bouwen en om anderen aan te moedigen. Dat heeft zulke leuke, maar ook makkelijk in te passen en inspirerende beweegactiviteiten opgeleverd dat het hele docententeam het enthousiast opneemt in de reguliere lessen. Dat het werkt, merken we aan de sfeer op school en de reacties van de leerlingen. ‘Ik word er weer even lekker wakker van’ verzuchtte een kind laatst. En dat geldt voor ons volwassenen ook!”


Zelf meemaken hoe De Globe beweegt? Ouders zijn welkom op donderdag 21 april. Meer informatie: www.obs-deglobe.nl.