Afbeelding
(Foto: )

De Kikker veel groener en dat werd gevierd

NIEUW-WEST - Bewoners en kinderen rond het Everweertplantsoen hebben een feestje te vieren. De buurt is een mooi groen schoolplein met natuurspeeltuin rijker. Waar eerder stenig plein lag, is vrijdag 8 april een vernieuwd schoolplein met natuurspeeltuin De Kikker geopend. Hiermee is meer ruimte en uitdaging om te spelen. Met meer planten en bomen is ook meteen een fijnere leefomgeving ontstaan. Het plein was zomers erg heet en bij regen liep het regenwater niet goed weg. De bewoners en scholen hebben de gemeente gevraagd hier iets aan te doen. Dat is gelukt en een mooie gelegenheid om dit te vieren.

Het was een gezellige drukte bij de opening van het nieuwe schoolplein

Ouders, buurtbewoners, jongeren, vrijwilligers uit de buurt, meesters en juffen. Het was een gezellige drukte bij de opening van het nieuwe schoolplein van de Globeschool, de Johannesschool en kinderdagverblijf De Kikker. Wethouder Jakob Wedemeijer opende het plein en onderstreepte het belang van groen voor onze stad.

Elke dag spelen ruim 600 kinderen op het plein. Ook na schooltijd wordt nog druk gespeeld en geskeelerd. Eerder was er nauwelijks beschutting waardoor het zomers erg warm kon worden. Wanneer het regende liep het plein vol regenwater dat niet kon wegstromen. 

Bij de verbouwing van het plein is hier allemaal rekening mee gehouden. Het is een centrale en sociale plek van de buurt gebleken. De scholen, jongeren en buurtvrijwilligers hebben geholpen bij de realisatie en zetten zich in voor het behoud ervan.

Goed voorbeeld

Met de opening van het nieuwe schoolplein met natuurspeeltuin is Amsterdam weer een stukje groener geworden. Groen helpt om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Zo kan de stad beter omgaan met extremer weer met hitte, droogte en hevige regenbuien. Groen zorgt voor verkoeling, biodiversiteit en regenwater stroomt makkelijker weg. Daarom wil de gemeente meer groen en minder steen in Amsterdam. Dit schoolplein is daar een goed voorbeeld van.

Stenen en asfalt hebben plaatsgemaakt voor bomen en planten.

 Stenen en asfalt hebben plaatsgemaakt voor bomen en planten. Ook zijn een wadi en een speelwaterpomp aangelegd. Een wadi is een soort groene greppel waar regenwater naar toe loopt wanneer er te veel gevallen is. Met de nieuwe natuurspeeltuin worden kinderen ook meteen uitgedaagd om te bewegen en de natuur te ontdekken.

‘Extra groen’ projecten

Het project in Nieuw-West draagt bij aan de uitvoeringsagenda klimaatadaptatie en wordt mede gefinancierd uit het plan ‘Duurzame Stad, duurzame banen'. Binnen dit plan wordt 78 miljoen euro extra geïnvesteerd om de stad sneller dan gepland te verduurzamen. 

De uitvoering van de projecten zorgt ook meteen voor extra werkgelegenheid. Het groener en klimaatbestendiger maken van de stad hoort ook bij dit plan. Ondertussen zijn dertien extra groen projecten uitgevoerd en zijn op dit moment nog twaalf in uitvoering. 

Aan de slag

Verwachting is dat in 2022 hier nog vijftig projecten bijkomen. De extra groen projecten worden zo veel mogelijk verdeeld over de stadsdelen. 

Er zijn elf mensen aan een baan geholpen en er volgen op dit moment twee klassen een opleiding om vervolgens ook aan de slag te gaan.