De Amsterdamse gemeenteraad wordt beticht van integriteitsschending.
De Amsterdamse gemeenteraad wordt beticht van integriteitsschending. (Foto: aangeleverd)

Behoud Lutkemeer doet melding van integriteitsschending Amsterdamse gemeenteraad

Algemeen

NIEUW-WEST - Stichting Behoud Lutkemeer heeft een integriteitsschending gemeld bij Bureau Integriteit en een afschrift naar de Ombudsman Metropool Amsterdam gestuurd. De reden is dat de stichting vindt dat de gemeente Amsterdam al twee jaar lang inhoudelijke behandeling van het Bestemmingsplan Lutkemeer vertraagt met juridisch getouwtrek over belanghebbenden, ontvankelijkheid en het juiste bestuursorgaan. Door deze vertraging is de bestemmingsplan herziening nog steeds niet inhoudelijk behandeld.

“Deze herziening is aangevraagd omdat er misstanden zijn geweest: zowel bij de grondtransacties, de daaruit voortgekomen overeenkomsten, als bij het vaststellen van het bestemmingsplan Lutkemeer. Het meest bekend is de bemoeienis van oud-gedeputeerde Hooijmaijers die werd veroordeeld tot tweeënhalf  jaar gevangenisstraf voor de desbetreffende corruptie bij de grondaanschaf. Wethouder Van Doorninck heeft in 2019 nog een poging gedaan om toen getekende contracten, helaas halfslachtig, te herzien, aangezien deze tot ‘ongewenste staatssteun’ leidden”, zo reageert de stichting.

Onderzoek

“Wat onderbelicht blijft is de invloed die dit heeft gehad op het vaststellen en conserveren van het bestemmingsplan Lutkemeer. Hierover heeft de stichting uitvoerig onderzoek gedaan en de gemeenteraad verzocht het bestemmingsplan te heroverwegen met de kennis van nu of natuurlijk zelfs te herzien. Dit verzoek is nu al twee jaar in behandeling.”

Het is een complex verhaal, over een lange periode, en met veel juridische aspecten. “Voor wie zich erin verdiept is het ook een ontluisterend verhaal van een tot corruptie leidende ons-kent-ons cultuur, en over de kwetsbaarheid van overheden die zich begeven op de vastgoedmarkt”, zo vindt Stichting Lutkemeer.

Webinar

Tijdens de webinar maandag  28 februari om 20.00 uur is er ruime gelegenheid voor vragen. Aan het webinar nemen deel: Sylvia Kay van Transnational Institute, professor Arnold van der Valk emeritus hoogleraar landplanning, Jobien Monster, jurist, en onderzoekers Petra Bouwknegt en Kees Hudig.

Inloggen kan via deze link. Het onderzoeksrapport is hier te lezen.