De ornamenten hebben een nieuwe plek in het straatbeeld gekregen.
De ornamenten hebben een nieuwe plek in het straatbeeld gekregen. (Foto: aangeleverd)

Stadse ornamenten sieren vernieuwd Ecuplein

Algemeen


NIEUW-WEST - In de aanbieding: gratis oude gevels en ornamenten. Dit kopte Het Parool in oktober 2019. Een bijzondere aanbieding was het en een bewoner uit De Aker pakte meteen de telefoon. “Het leek haar wel iets voor de buurt,” vertelt Eigenwijks’ opbouwwerker Doreen van den Berg. “Ik vond het meteen een tof idee!”

Shirley Brandeis


Duizenden monumentale panden werden vorige eeuw gesloopt wegens stadsvernieuwing of herstructurering van wegen. Het goede nieuws is dat men honderden ornamenten heeft gered voordat de sloopkogel ertegenaan ging. Twee depots vol maar liefst en jaren gebeurde er niets mee, tot de gemeente in 2019 een oproep deed. Wie interesse had, en beloofde goed voor de historische stukken te zorgen, kon gratis een van de antieke bouwornamenten of historische geveltoppen meenemen voor plaatsing elders in de stad. Mogelijk zouden kunstenaars interesse hebben in de spreuken, bloemenslingers, jaartallen of druiventrossen.

Of nieuwbouwbewoners die hun gevel ermee wilden versieren. Iedereen met een leuk plan, zo zei de gemeente, had een goede kans een stukje oude stad te bemachtigen.

Ecuplein buurtplein

Maar waar in De Aker kon dit een goede plek krijgen? Daar bogen bewoners zich samen met Van den Berg vanuit Eigenwijks en gebiedsmakelaar Elif Turkmen over. De vernieuwingsplannen van het Ecuplein, gelegen tussen de Pieter Calandlaan en winkelcentrum De Dukaat, bleken uitkomst te bieden. Het plein wordt heringericht om er zo een groener, minder stenig en gezelliger ontmoetingsplek voor de buurt van te maken. Met ook plek voor spelen, kleine evenementen en voor een educatieve tuin. 

‘Een mooie toegankelijke ruimte met bomen, struiken en waterspuwertjes. Het Ecuplein wordt het hart van de wijk waar iedereen zich thuis voelt,’ zo omschrijft de gemeente het op de website. Ook is er aandacht voor een veiliger bereikbaarheid door de aanleg van zebrapaden en een veiliger loop-/fietsroute tussen plein en winkelcentrum. Wanneer het plein opgeleverd wordt, is nog niet bekend.

Symbool

Maar de historische stadsonderdelen hebben inmiddels hun plek gekregen. Vorige maand was het eindelijk zover en werden de zware, historische stenen onder toeziend oog van betrokkenen heel voorzichtig met een hijskraan op het plein geplaatst. Stenen die ooit gevels in de binnenstad sierden; sommigen met prachtige bloemversieringen erop. 

Over de bestrating en beplanting rondom de monumentale stukken wordt komende tijd nog nagedacht. Van den Berg: “De plaatsing was een heel speciaal moment voor alle betrokkenen. Door lockdowns en storm was het al een paar keer uitgesteld. Dus we keken er echt naar uit.” 

]De ornamenten uit de binnenstad hebben zo een nieuwe plek gevonden aan de randen van de stad. “We vinden het allemaal een prachtig symbool van verbondenheid tussen oud en nieuw.”

Van grote waarde

Het Ecuplein in Amsterdam Nieuw-West is in 1997 vernoemd naar de European Currency Unit (ECU), de voorloper van de euro. Net als het plein, dragen ook de straten rondom het Ecuplein namen van valuta. Van de Roebelkade tot de Pesetalaan: alle ‘financiële wegen’ leiden naar het winkelcentrum aan de Pieter Calandlaan, het kloppend hart van de wijk. Het Ecuplein is te bereiken met de bus (lijn 195, 356 en 369), tram (lijn 1) en metro (lijn 50 en 51).

Winkels bij het Ecuplein

Rond het Ecuplein vind je verschillende winkels. Zo kun je bij de Jumbo terecht voor je dagelijkse boodschappen, vind je er restaurants en take-aways met wereldse gerechten, net als een ambachtelijke slagerij en warme bakker. Naast de inwendige mens, wordt ook het uiterlijk niet vergeten. Want ben je op zoek naar een kapper rond het Ecuplein, dan kun je terecht bij verschillende haarspecialisten.

Evenementen Ecuplein

Op en rond het Ecuplein worden het gehele jaar door diverse evenementen georganiseerd. Zo is het plein het middelpunt van de jaarlijkse kermis en biedt het plein ook plek aan duurzaamheidsmarkten en andere activiteiten, zoals buurtfeesten, buurtbeurzen en andere wijkvieringen.