Afbeelding
(Foto: )

Stadsdeelcommissies en bewoners krijgen meer invloed

AMSTERDAM - De stadsdeelcommissies krijgen meer invloed en bewoners krijgen meer mogelijkheden om hun stem te laten horen. Voorheen kon de stadsdeelcommissie alleen advies geven aan het dagelijks bestuur van het stadsdeel. Na de verkiezingen wordt de stadsdeelcommissie een bestuurscommissie van de gemeenteraad en krijgt zij meer mogelijkheden om te adviseren, te controleren en dus ook richting te geven aan het werk van het dagelijks bestuur.

Zo zijn dagelijks bestuurders voortaan meer gebonden aan adviezen van commissieleden. De adviezen, moties en voorstellen van de stadsdeelcommissie over stedelijk beleid gaan nu ook naar de raad. Dagelijks bestuurders hebben straks de plicht om de stadsdeelcommissie tijdig te informeren en te betrekken bij onder andere ruimtelijke inrichtingsprojecten. Daarnaast mag de stadsdeelcommissie het dagelijks bestuur voortaan ook controleren, bijvoorbeeld op de uitgaven van het dagelijks bestuur van het stadsdeel.

Na 16 maart gaat de gemeenteraad adviseren over de benoeming van het dagelijks bestuur. Na de laatste verkiezingen had de stadsdeelcommissie daar geen enkele invloed op.

Jongeren vanaf 16 jaar mogen nu ook stemmen voor de stadsdeelcommissie. In december mochten ze zich ook al kandidaat stellen en deelnemen met een lijst. Amsterdammers die oorspronkelijk van buiten de EU komen, kunnen zich sneller inzetten voor de stad. Waar deze mensen voorheen na vijf jaar actief en passief kiesrecht kregen voor de stadsdeelcommissie, is dat nu na twee jaar.

Er gaat iets veranderen aan de toegankelijkheid van de gemeente. Het moet voor Amsterdammers voortaan duidelijk zijn waar zij terechtkunnen met vragen en er moet meer ruimte komen om je mening te kunnen geven over de plannen van het stadsbestuur. Om bewoners met een vraag of idee makkelijker op weg te helpen, is Amsterdam inmiddels gestart met de ontwikkeling van een bewonersloket. Bovendien gaan de stadsdeelcommissies na de verkiezingen stadsdeelpanels opzetten om bewoners meer invloed te geven. Bewoners die hiervoor ingeloot zijn, kunnen dan op verzoek advies geven.


De veranderingen zijn tot stand gekomen na een uitgebreid evaluatie- en verbetertraject in 2020 en 2021 en vastgelegd in de nieuwe Verordening stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022. De wijzigingen moeten er vooral voor zorgen dat de stem van de buurtbewoner beter doorklinkt in het beleid van de gemeente.