De uitgestelde nieuwjaarsduik.
De uitgestelde nieuwjaarsduik. (Foto: aangeleverd)

Tuinpark Ons Buiten 100 jaar

NIEUW-WEST - Met een sprong in de Nieuwe Meer vierden de tuinders van Volkstuinpark Ons Buiten Amsterdam afgelopen maand de start van het 100-jarig bestaan van het park. Deze uitgestelde nieuwsjaarsduik was de eerste van een breed scala aan activiteiten waarmee het park dit jaar het jubileum groots gaat vieren. 

De stad is daarbij welkom.

Niet alleen de tuinders, maar iedereen die eens een kijkje wil nemen op een van de grootste volkstuinparken van de stad is daarbij welkom. Er zijn wandelingen en rondleidingen met een luister-app en er is een doorlopende foto-expositie. Hoogtepunt in de festiviteiten zijn de opening van het tuinseizoen door wethouder Marieke van Doorninck op 3 april. De open Parkdag op 12 juni met onder andere Tuinkunst en optredens. Begin augustus is er een feestweek.

Ons Buiten Amsterdam: van volkstuincomplex naar stadstuinpark

Tuinpark Ons Buiten startte in 1922 als volkstuincomplex aan het Slatuinenpad en verhuisde in 1927 naar de huidige locatie aan de Riekerweg, op de kop van de Nieuwe Meer. 

Daar veranderde het complex met voornamelijk nuts- en moestuinen tot een park met nu 449 sier- en verblijfstuinen. Ons Buiten heeft al een aantal jaren het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren met het maximaal aantal van vier sterren. 

Met trots

Het park heeft een grote biodiversiteit aan bijzondere planten, (oude) bomen, vogels en zoogdieren.

Bij het 100-jarig jubileum kijkt het park met trots naar al die mensen die het volkstuincomplex hebben gemaakt tot wat het is. En op de duizenden uren schoffelen, verbouwen, herstellen, vergaderen en vooral genieten van het bijzondere stukje groen aan de rand van de stad. Het jubileum is ook het startpunt voor de volgende 100 jaar waarin het park zich steeds meer zal openstellen voor omwonende Amsterdammers en bezoekers van het Oeverlandengebied.


Afbeelding