Bezoekers bekijken het Nacohuisje aan het IJ.
Bezoekers bekijken het Nacohuisje aan het IJ. (Foto: Gemeente Amsterdam)

Open Monumentendag Amsterdam goed bezocht

Algemeen

AMSTERDAM - Tijdens de 36ste editie van Open Monumentendag Amsterdam hebben ruim 45.000 bezoekers twee zonnige dagen kunnen genieten van de opengestelde Amsterdamse monumenten. Dit jaar was het landelijke thema: duurzaamheid. Onder de noemer Amsterdam, die schone stad… heeft het comité van Amsterdam hier haar eigen draai aan gegeven. Op 53 plekken in de stad kon je dit weekend een kijkje achter de, anders gesloten, voordeur nemen.

Het NACO-huisje opende na zeventien jaar afwezigheid de deuren aan het IJ. In de Oosterkerk bracht een koor Annie M.G. Schmidt ten gehore, maar gaf de kerk ook de geheimen over hout prijs. In samenwerking met SWDA, Stichting Welzijn Doven Amsterdam, werden er twee tours georganiseerd door het centrum van Amsterdam en deze waren geheel volgeboekt. Ook was er veel animo voor  herbestemmingen zoals: The British School, de Oude Rechtbank, KesselsKramer en de Centrale Markthal.

Avondprogramma

Als vanouds werden de grachtenpanden ook goed bezocht, bijvoorbeeld Huis Nienhuijs en Huis Vasari. Bij de laatstgenoemde werd tevens een avondprogramma georganiseerd waar de kennis werd getest over Open Monumentendag en waar je in de tuin getrakteerd werd op live opera. Tot slot bezocht de Amsterdamse wethouder Monumenten, Reinier van Dantzig, Molen de Vriendschap in Weesp en leerde Weesper pannenkoeken bakken van de molenaar.

In 2023 vindt de 37ste Open Monumentendag Amsterdam plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september.