Frederike Top ging met een letterbak op onderzoek uit en sprak met bewoners over het leven in de Staalmanpleinbuurt
Frederike Top ging met een letterbak op onderzoek uit en sprak met bewoners over het leven in de Staalmanpleinbuurt (Foto: Dalal el Ouariachi)

Manifestatie SuperWest breidt verder uit: met de Staalmanpleinbuurt

Algemeen

NIEUW-WEST - De manifestatie SuperWest in het Van Eesteren Museum breidt verder uit met de Staalmanpleinbuurt in Slotervaart. Kunstenaar Frederike Top ging daar met een letterbak op onderzoek uit en sprak met bewoners over het leven daar. Uit de gesprekken selecteerde zij kenmerkende ‘buurtwoorden’ en verwerkte deze in een kunstinstallatie, een mobiel. Haar werk is vanaf donderdag 15 september te zien in de tentoonstelling. Vanaf die datum wordt in de Staalmanpleinbuurt ook een gratis buurtexpositie en een speciale SuperWest Wandeling met gids georganiseerd.

Om de enorme stedelijke vernieuwing van de afgelopen twintig jaar in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam zichtbaarder te maken voor een breed publiek, zet het museum een aantal vernieuwde buurten gedurende een paar weken in de spotlight. Vanaf 15 september is dat de Staalmanpleinbuurt in Slotervaart. Welke gebouwen en bouwprojecten zijn en worden daar gerealiseerd? En hoe is het leven daar nu?

Buurtwoorden

In de Staalmanpleinbuurt ging kunstenaar Frederike Top op zoek naar zogenoemde buurtwoorden; kenmerkende woorden die bewoners vinden passen bij hun buurt, die uitdrukken hoe zij de buurt zien. Top studeerde onder meer 3D Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en is opgeleid als productontwerper, maar heeft zich ontwikkeld tot  kunstenaar. Met haar eigen ontwerpstudio in Slotervaart won zij ontwerpprijzen en werkte zij voor gerenommeerde opdrachtgevers als het Amsterdam Light Festival. Naast licht spelen taal en participatie een belangrijke rol in haar werk. 

Voor SuperWest trok zij met een letterbak de Staalmanpleinbuurt in en sprak met bewoners over het leven daar, over dagelijkse wandelingen, gebeurtenissen, ontmoetingen en meer. Deze gesprekken schreef zij uit en uit de teksten selecteerde zij ‘buurtwoorden’ die zij verwerkte in een kunstinstallatie, een mobiel. Op die manier kan tekst een letterlijke blauwdruk van een buurt zijn. Haar kunstinstallatie wordt op donderdag 15 september aan de tentoonstelling SuperWest in het Van Eesteren Museum toegevoegd.

Buurtexpositie

Gelijktijdig met de toevoeging van het werk van Frederike Top aan de tentoonstelling SuperWest opent in de Staalmanpleinbuurt een gratis buurtexpositie in de raampartijen van zeven prijswinnende of genomineerde gebouwen. Waaronder New West en Ru Paré. Deze is te zien tot en met donderdag 20 oktober.

In de Staalmanpleinbuurt wordt ook een speciale wandeling georganiseerd, de SuperWest Wandeling: Staalmanpleinbuurt. De wandeling, onder leiding van een ervaren wandelgids, voert langs onder meer gerenoveerde portiekflats in de U.J. Klarenstraat en het multifunctionele nieuwbouwcomplex Westbeat, en laat deelnemers ontwikkelingen in deze buurt ontdekken. Hij wordt aangeboden tot en met 8 oktober.

SuperWest

SuperWest is een manifestatie over twintig jaar stedelijke vernieuwing in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Met een groeiende binnententoonstelling, wisselende buurtexposities, lezingen, wandelingen, fietstochten en meer.

Onlangs werden de Kolenkitbuurt en Laan van Spartaan aan SuperWest toegevoegd. Met het werk van kunstenaar Tom van Veen, te zien in de binnententoonstelling in het Van Eesteren Museum, en een buurtexpositie in de buurten Kolenkit en Laan van Spartaan.

SuperWest is te zien tot en met 18 december, elke donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur, in het Van Eesteren Museum, Noordzijde 31.

Meer informatie en tickets voor alle activiteiten in het kader van SuperWest via: www.vaneesterenmuseum.nl.