Op zoek naar wilde katachtigen.
Op zoek naar wilde katachtigen. (Foto's: aangeleverd)

Kinderen van de Mediaclub op pad over dieren en natuur in de stad

NIEUW-WEST – Kittens, dolfijnen, konijnen en tijgers. Ze kropen en zwommen allemaal rond in de straten en fonteinen van Nieuw-West. Ook deze woensdag was het weer ‘Mediaclubdag’. En iedereen mocht het horen. De kinderen stonden weer paraat met een iPad en een pen. Voor portretfoto’s en interviews met pleinbezoekers. Deze keer over hun lievelingsdier en natuur in de stad.

De Mediaclub is een onderdeel van Zomer in Nieuw-West dat tijdens schoolvakanties verschillende activiteiten organiseert voor kinderen uit de buurt. Tijdens de Mediaclub komen kinderen van 8 tot 12 jaar tijdens de hele zomervakantie bij elkaar om te leren fotograferen, interviewen en video’s te maken.

Een andere kijk

Deze week begeleiden Vera Duivenvoorden (fotografie) en Simone ten Caat (journalistiek) de kinderen bij het maken en bewerken van portretfoto’s met een iPad. Ook interviewen ze pleinbezoekers over hun lievelingsdier en natuur in de stad. Maar voordat ze naar buiten gaan, ontdekken de kinderen meer over diepte in de foto. De kinderen grabbelen in de bakken. 

'Doe net alsof je heel erg schrikt. Zo lijkt het net alsof de tijger je opeet'

Op zoek naar wilde katachtigen, koeien en konijnen. Sofia (11) houdt een tijger dichtbij de lens. “Ja, nee, nee, nee. 

Nog iets verder naar achteren en dan liggen op de grond. Anna (9) luistert braaf naar de aanwijzingen van haar zusje en ploft neer op het gras. “Ja. Zo ja.”, Sofia tuurt naar haar zus via het scherm. “En nu je handen nog iets omhoog. Doe net alsof je heel erg schrikt. Zo lijkt het net alsof de tijger je opeet.” Gelukkig is het maar nepnieuws.

Een foto maken van je vriend, blijkt zo eng nog niet. Maar hoe start je een gesprek met een wildvreemde op straat? Dat is toch best spannend. Het begint met jezelf voorstellen als journalist. En daar helpt een met glitters versierde perskaart natuurlijk bij. 

Hapklaar antwoord

Grace (15) vindt kittens het allerliefste. Maar dat was niet altijd al zo. “Vroeger was ik bang voor katten. Maar mijn nicht had een kitten. En zij liet mij inzien dat ik niet bang hoef te zijn.” Lies (77) geniet samen met haar man van een broodje hotdog op het plein. En ze heeft een hapklaar antwoord. “Mijn lievelingsdier? Een hond natuurlijk.” Masako (75) houdt het meest van katten en wordt ook blij van bloemen in de stad.”

Als blije puppy's lopen de kinderen weer terug. Om de portretfoto's op de iPad te bewerken met de verzamelde antwoorden. Floor (10) helpt haar Spaanssprekende collega-reporter Luis (10) graag met het schrijven van zijn verhaal. "Nederlands, Spaans of Engels. Het maakt mij niet uit. Ik vind spelling gewoon echt heel leuk.”


Zomer in Nieuw-West organiseert activiteiten voor kinderen in alle leeftijden. Deelname is gratis. Meer informatie via: zomerinnieuwwest.nl.

Pleinbezoekers werden over hun lievelingsdier ondervraagd.
Afbeelding