Vorig jaar vanwege corona nog een lege zaal in DeLaMar toen Kurano Bigiman (midden) Amsterdammer van het Jaar werd.
Vorig jaar vanwege corona nog een lege zaal in DeLaMar toen Kurano Bigiman (midden) Amsterdammer van het Jaar werd. (Foto: Jurre Rompa)

Amsterdammer/tje van het jaar verkiezing gaat dit jaar door

Algemeen

AMSTERDAM – Even leek het erop dat de verkiezing Amsterdammer/tje van het Jaar 2021 niet door zou gaan, maar op 15 mei maakt burgemeester Femke Halsema bekend wie deze titels voor afgelopen jaar mag dragen. Dat gebeurt in een speciale uitzending van AT5. De verkiezing die barmhartige, vastberaden en heldhaftige Amsterdammers die het verschil maken in de stad in het zonnetje zet, wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Amsterdammer van het Jaar (AvhJ) en Stichting Discussiëren Kun Je Leren (DKJL).

De verkiezing Amsterdammer/tje van het Jaar is eigenlijk niet meer weg te denken uit de stad. Het geeft Amsterdammers die zich onbaatzuchtig inzetten voor de medemens en hun stad al jaren een podium. Zij zijn een voorbeeld voor hun stadsgenoten. Door corona en het uitblijven van subsidie en donaties, leek de verkiezing voor de stad verloren. Onlangs heeft de gemeente Amsterdam toch besloten om de verkiezing dit jaar nog te subsidiëren, zodat Amsterdam op 15 mei hun helden van 2021 wel in het zonnetje kunnen zetten. Hoe de toekomst eruitziet voor de verkiezingen, is nog onzeker. Beide stichtingen zijn afhankelijk van structurele subsidies en donaties, die het voortbestaan van de verkiezing in ieder geval voor een aantal jaren zeker stelt.

Onbaatzuchtig

Maar eerst de verkiezing van dit jaar. Amsterdammers die in aanmerking kunnen komen voor de titel Amsterdammer van het Jaar zetten zich onbaatzuchtig in voor bijvoorbeeld hun buren, de buurt, LHBTI-emancipatie, duurzaamheid, gelijke kansen en ‘awareness’ of opstaan tegen onrecht en misstanden. In deze tijd, waar het coronavirus niet is weg te denken, zijn veel Amsterdammers opgestaan om de medemens te helpen. Ken je zo iemand? Zorg dat jouw kandidaat in het rijtje van de tien genomineerden komt te staan en meld hem of haar aan. De verwachting van het aantal inzendingen is hoog bij de Stichting Amsterdammer van het Jaar (AvhJ), die dit jaarlijks terugkerende evenement in de stad al voor de zeventiende keer organiseert. 

De titel ‘Amsterdammertje van het Jaar’ wordt sinds 2012 jaarlijks uitgereikt. Deze verkiezing laat zien dat je al vanaf heel jonge leeftijd iets positiefs kan bijdragen aan de stad, biedt jonge rolmodellen een podium en motiveert de rolmodellen van de toekomst. “Het is gewoon een titel die je hele leven verandert, het maakt impact op je leven, maar ook op dat van andere levens. Ook de nominatie is een hele eer. De kids, de jongeren om je heen, die allemaal iets tofs hebben gedaan, kunnen je zo erg motiveren,” heeft Salim, winnaar Amsterdammertje van het jaar 2017 ervaren.

Kandidaten

Wie kent een Amsterdammer of Amsterdammertjes die in aanmerking komt voor de titel Amsterdammer/tje van het Jaar? Stuur voor de Amsterdammer van het jaar vóór 1 maart een mailtje met een motivatie waarom jouw kandidaat in aanmerking komt voor deze titel naar: info@amsterdammervanhetjaar.nl. Kandidaten voor Amsterdammertje van het Jaar in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar kunnen vóór 24 maart aangemeld via: www.dkjl.nl/amsterdammertje.

Voor de Amsterdammer van het Jaar worden uit alle aanmeldingen tien genomineerden geselecteerd door de stichting, maar de Amsterdammer van het Jaar wordt uiteindelijk door het publiek gekozen. De stichting stelt in de weken voorafgaand aan de uitreiking de tien genomineerden voor aan het publiek. Er kan van 1 tot en met 14 mei worden gestemd via: www.amsterdammervanhetjaar.nl.

Uit de inzendingen voor het Amsterdammer(tje) van het Jaar worden tien finalisten gekozen. Half april worden deze finalisten bekendgemaakt in twee categorieën. De twee winnaars worden verkozen door een deskundige jury.