Vrijwilligers insecten monitorend in Haarlemmermeer.
Vrijwilligers insecten monitorend in Haarlemmermeer. (Foto: aangeleverd)

Biodiversiteit boerenland Haarlemmermeer geholpen door Greenbase

Algemeen

HAARLEMMERMEER - Wereldwijd neemt de biodiversiteit op grote schaal af, waar natuur en mens schade van ondervinden. In de landbouw speelt dit probleem ook. Veel boeren willen het graag beter doen, maar hebben te maken met risico’s die met deze transitie gepaard gaan. Hier hebben ze hulp bij nodig.

Steeds meer agrariërs stappen over op natuurinclusieve landbouw, zo ook in Haarlemmermeer. Sinds 2017 experimenteren zo’n 7 agrariërs met onder meer bloemrijke akkerranden, waarbij ze worden ondersteund door het Agrarisch Collectief Noord-Holland Zuid; CLM Onderzoek en Advies; Bayer; Hoogheemraadschap Rijnland; de provincie Noord-Holland; de gemeente Haarlemmermeer en NMCX, Centrum voor Duurzaamheid.

Diverse natuur 

Dit meerjarige project opereert onder de naam GreenBASE (BASE staat voor Bermen, Akkerranden, Sloten en Erven), en werkt met diverse natuur bevorderende maatregelen ter vergroting van de biodiversiteit op en om het boerenland. Om de ontwikkeling van de biodiversiteit te volgen wordt er handmatig gemonitord. Hiervoor zoekt GreenBASE nog een aantal enthousiaste vrijwilligers.

Bermen, Akkerranden, Sloten en Erven bieden volop kansen voor nuttige natuur. Deze vier elementen vormen GreenBASE, de basis voor een meer gezonde Haarlemmermeer en voedselproductie. De afgelopen jaren en ook dit jaar richt het project zich op de monitoring van bestuivers en natuurlijke vijanden in akkerranden en bermen. Dit kunnen zijn: zweefvliegen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en sluipwespen.

 Kleurrijkere linten 

Daarmee wil GreenBASE vaststellen wat akkerranden en bermen kunnen bijdragen aan het stimuleren van natuurlijke plaagbestrijding van met name bladluizen in aardappels, bieten en granen. Zo kan een goed beheer van akkerranden en bermen met meer kruiden, voor akkerbouwers voordelen opleveren. En bovendien levert dit kleurrijkere linten op voor de bewoners in het gebied.

Er is de afgelopen jaren waardevolle biodiversiteit gemonitord op de plekken waar GreenBASE natuur bevorderende maatregelen heeft doorgevoerd. Bijvoorbeeld in akkerranden met veel klavers kwamen vlinders van de Rode Lijst voor, zoals het bruine blauwtje. In bermen zijn soorten als duizendblad, wilde peen en zachte ooievaarsbek gevonden, voedselverschaffers aan wilde bijen, bestuivers en natuurlijke vijanden. Naast akkerranden heeft GreenBASE de laatste jaren ook extra erfbeplanting en nest- en schuilgelegenheid aangelegd voor vogels, vleermuizen en wilde bijen. Ook daar zijn dieren gelokaliseerd die op de Rode Lijst staan, zoals de ringmus, huiszwaluw en boerenzwaluw. Dit resultaat biedt genoeg perspectief om het project voort te zetten.

Vrijwilliger worden

Dit jaar gaat GreenBASE weer met een betrokken vrijwilligersgroep aan de slag, in totaal acht keer, om insecten in de bloemrijke akkerranden en het gewas te monitoren. Dit gebeurt van mei tot en met september. Men inventariseert de aantallen, wisselt de bevindingen met de ondernemers uit en brengt de gegevens met hulp van kennis- en adviesbureau CLM in kaart. NMCX begeleidt de vrijwilligersgroep. GreenBase zoekt nog vrijwilligers die hierbij kunnen ondersteunen. Dit kan 1 of 2 keer, gemiddeld is het ongeveer 3 uur werk per keer, of vaker.

Voor meer informatie en aanmelding: mariken.straat@nmcx.nl.