Veel ouders wisten met hun kinderen de weg te vinden naar museum het Stoomgemaal.
Veel ouders wisten met hun kinderen de weg te vinden naar museum het Stoomgemaal. (Foto: Foto's: Peter Vreeswijk)

Stoomgemaal Halfweg in het teken van Dag van het Kind

Algemeen

HALFWEG - De Internationale Dag van het Kind is een feestdag die in verschillende landen op 1 juni wordt gehouden. Deze dag is van oudsher bekend als de Internationale Dag ter Bescherming van Kinderen (International Day for Protection of Children, red.). Op deze dag geven ouders hun kinderen cadeaus en nemen ze mee op excursies naar pretparken, dierentuinen of musea.

Saskia Vreeswijk

Veel (groot) ouders wisten met hun (klein) kinderen de weg te vinden naar museum het Stoomgemaal op zaterdag 4 juni. Zowel binnen als buiten werden vele activiteiten georganiseerd voor kinderen van 3 tot 10 jaar en van 10 tot 14 jaar. Er kon worden gespeeld met mini-stoommodellen. Zij mochten helpen kolen scheppen om de ketel op te stoken, dat zorgt voor stoom in de stoommachine en uiteindelijk voor het draaiend houden van de schepraden.

 Tekst loopt onder de foto door.


Rob van der Laag, oud-Zwanenburger, stelde voor de gelegenheid zijn stoomlocomotief tentoon.

Bij binnenkomst ontvingen alle kinderen een puzzelformulier: aan de voorzijde een plattegrond van het gemaal en aan de achterzijde fotolocaties binnen het gemaal. Het was aan de kinderen om het nummer van de foto op de goede plaats in de plattegrond te zetten. Een ware drukte was het bij De Smidse waar de kinderen onder begeleiding van smid André een spijker konden maken. Na voltooiing van al deze werkzaamheden konden de kinderen een stoomdiploma in ontvangst nemen.

Stoomlocomotief

Op verzoek van het bestuur van het Stoomgemaal had Rob van der Laag, oud-Zwanenburger, speciaal voor deze gelegenheid zijn stoomlocomotief tentoon gesteld. Rob, die beschouwd kan worden als een van de beste modelbouwers van Nederland, heeft de locomotief, schaal 1:11, exact en handmatig nagebouwd van een Duitse locomotief, die op ware grootte te bezichtigen is in het Museumstation van Beekbergen. Alle onderdelen zijn met de hand gemaakt tot en met het kleinste boutje en moertje. De bouw heeft tien jaar in beslag genomen. Het materiaal van de loc bestaat uit koper, brons, messing en roestvrijstaal. En hij rijdt echt! Dat demonstreert Rob regelmatig op dagen voor modelbouwers die worden georganiseerd in onder andere Leek en Hollandse Rading.

Welbeschouwd een mooie aanvulling op alle bezienswaardigheden die het Stoomgemaal deze dag te bieden heeft.