VVD, HAP, D66 en CDA vormen coalitie

Vervolg van voorpag.

in verband met de vorming van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer (Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude) ruim drie jaar. Daarvan werden de laatste twee jaar gedomineerd door de corona-pandemie. De opeenvolgende lockdowns brachten de samenleving tot stilstand en zorgden voor forse economische tegenwind. Ook andere vraagstukken raken de samenleving in al haar facetten.

Het nieuwe college kiest dan ook voor realistische ambities, het versterken van wat goed is, het afmaken wat in de periode 2019 -2022 is begonnen en verbetering en vernieuwing waar dat nodig is. Ook zoekt het college naar manieren om de noodzakelijke maar pijnlijke ombuigingen uit 2021 te verzachten, zonder het financiële beeld uit het oog te verliezen. Daarbij kiest het college voor een toekomstbestendige groei, waarbij Haarlemmermeer op alle fronten meer weerbaar wordt. 

Vraagstukken als de stikstofcrisis, de woningnood, de vluchtelingencrisis, het bouwstoffentekort, het personeelstekort en het stroomtekort beïnvloeden de hele samenleving en bepalen voor een groot deel de agenda. Vandaar de titel 'Toekomstbestendig groeien'. 

De nieuwe wethoudersploeg wil de bezuinigingen die in de aflopende periode zijn ingezet 'verzachten', ook al is de verwachting dat er in 2026 een tekort van ruim 4,6 miljoen op de balans zal zijn. Wanneer er in de loop van de tijd toch méér rode cijfers verschijnen, dan moet er worden ingegrepen, zo luidt de afspraak.

Het nieuwe college wil 20.000 woningen bouwen tot 2040, waarvan meer dan 3.000 in deze raadsperiode, die tot 2026 loopt. Met prioriteit voor betaalbare sociale huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen.