Henk Koelman tijdens de opening.
Henk Koelman tijdens de opening. (Foto: Peter Vreeswijk)

Kerstmis tentoonstelling bij De Stompe Toren in Spaarnwoude

Saskia Vreeswijk

HAARLEMMERMEER - De kerstperiode is in volle gang, vandaar dat Henk Koelman, bestuurslid van De Vrienden van Stompe Toren, de tentoonstelling waarin onder andere de geschiedenis van Kerstmis wordt verteld en verbeeld, heeft geopend.

De naam Kerstmis is een verbastering van Christ-mis: de mis ( viering) van de geboorte van Jezus Christus. Het feest zoals wij dat kennen stamt uit het jaar 340 na Christus. De toenmalige Paus Julius wilde afrekenen met een hardnekkig gebruik. Op 25 december werd namelijk de zon aanbeden. Door op die dag kerst te vieren werd een einde gemaakt aan een heidense traditie. Dus niet de zon meer het licht van de wereld werd voortaan gevierd.

Allerhande onderwerpen

Niet alleen de geschiedenis komt op de tentoonstelling aan de orde maar ook onderwerpen als “de ster van Bethlehem en de drie wijzen”, “De Kerstboom, adventskrans en kerststal”. En verder Kerstmis in de omgeving, kerstviering in het buitenland en kerstliederen.

Henk Koelman benadrukte in zijn toespraak dat al bij de Romeinen het feest van het licht werd gevierd. Dat heette toen het Feest van Saturnus. De kerk heeft van de oude traditie van Germanen en Romeinen gebruik gemaakt.

Kerstman

"Santa Claus” is ontstaan in Amerika en is gebaseerd op de figuur van Sinterklaas die door Nederlandse kolonisten werd meegenomen naar Noord-Amerika. De tekenaar Thomas Nast heeft in de 19e eeuw grote invloed gehad op het uiterlijk van Santa Claus en aan hem wordt ook zijn woonplaats op de Noordpool toegeschreven.

Daar bevond zich een brievenbus waarin jaarlijks zo’n 600.000 brieven werden gepost, geschreven door kinderen. Het adres: Santa Claus, Arctic Circle, Rovaniemi, Finlandia

Jammer genoeg is aan deze traditie een einde gekomen in verband met privacywetgeving.

Openingstijden

De tentoonstelling is nog te bezichtigen op 11 en 18 december van 12.00 - 16.00 uur. De toegang is gratis.  De Stompe Toren is te vinden aan de Kerkweg 26 in Spaarnwoude.