De Oude Haagsebrug verkeert in slechte staat.
De Oude Haagsebrug verkeert in slechte staat. (Foto: Gemeente Amsterdam)

Oude Haagsebrug wordt vervangen

Algemeen

NIEUW-WEST - De Oude Haagsebrug over de Ringvaart bij Nieuwe Meer verkeert in technisch slechte en wordt vervangen. Met een nieuwe brug verbetert ook de verkeerstsituatie, belooft de gemeente Amsterdam die heeft overlegd met Vervoerregio Amsterdam, Schiphol, Provincie Noord-Holland en gemeente Haarlemmermeer.  

De brug wordt breder, waardoor de bussen in beide richtingen kunnen rijden. Er komt ook meer ruimte voor fietsers op de brug. Golfclub The International blijft bereikbaar via de nieuwe brug. Een voorwaarde is nog wel dat de kosten voor de nieuwe brug niet te hoog worden.

Bouwkosten

Het nieuwe viaduct over de A9 gaat voorlopig niet door, omdat de kosten te hoog zijn geworden. De tijdwinst voor de bussen weegt niet meer op tegen de gestegen bouwkosten. De voor- en nadelen zijn hierdoor uit balans geraakt. Die situatie kan in de toekomst veranderen, waardoor het nieuwe viaduct alsnog gebouwd wordt. Bijvoorbeeld als er meer bussen gaan rijden op deze route. Ook de ontworpen onderdoorgang bij golfclub The International zal voorlopig niet worden gebouwd.

Betere verbinding

Met de nieuwe brug over de Ringvaart en later mogelijk ook een nieuw viaduct over de A9 komt er een betere verbinding voor het openbaar vervoer tussen Amsterdam Sloterdijk en busstation Schiphol Noord. De reistijd wordt er door verkort en de dienstverlening betrouwbaarder.

Voor het vervangen van de Oude Haagsebrug willen de partijen nog dit jaar afspraken vastleggen over onder andere de kosten, financiering, planning en projectorganisatie. Dan komt er duidelijkheid over wanneer de brug precies vervangen wordt en hoe dat in zijn werk gaat.