Tonny Straatman kreeg een grote bos bloemen van burgemeester Marianne Schuurmans.
Tonny Straatman kreeg een grote bos bloemen van burgemeester Marianne Schuurmans. (Foto: Peter Vreeswijk)

Tonny Straatman vierde 100ste verjaardag

Algemeen

BADHOEVEDORP - “Meestal loop ik recht op de jarige af, maar u ziet er in het geheel niet uit als een 100-jarige” , sprak Marianne Schuurmans bij binnenkomst in de feestzaal waar de gehele familie van Tonny Straatman was aangeschoven. Zaterdag 2 juli was het exact 100 jaar geleden dat Tonny Straatman het levenslicht zag in Amsterdam. Reden voor burgemeester Marianne Schuurmans om met een grote bos bloemen Woonzorgcentrum De Meerwende te bezoeken en Tonny te feliciteren.

Saskia Vreeswijk

Na een fotomoment sprak de burgemeester nog geruime tijd met Tonny over wat er in die honderd jaar allemaal is gepasseerd. Geboren in de Nicolaas Beetsstraat in Amsterdam, verhuisde Tonny al in 1936 naar Badhoevedorp. Daar had haar vader een huis laten bouwen op de Pa Verkuijllaan. De rooms-katholieke kerk, de Engelbewaarder, werd pas een jaar later gebouwd. Haar vader is daar toen koster geworden. Haar dochter Loes vertelt dat ze nog altijd vol bewondering naar haar opa kijkt als ze in de kerk is. Haar opa is namelijk nog steeds te zien op de schildering aan de linkerzijde van het altaar.

Volksdansen

In 1940 brak de oorlog uit, een nare tijd brak aan. Na de oorlog trouwde Tonny en kreeg uiteindelijk drie kinderen, drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Ze heeft jarenlang gezongen in een koor en ook altijd aan volksdansen gedaan. 

Sinds 9 maanden woont ze in de Meerwende en ze hoopt hier nog geruime tijd in goede gezondheid te mogen verblijven. Volgens Marianne Schuurmans moet dit wel lukken. “ik kom hier heel vaak, het is altijd heel gezellig en de verzorging is uitstekend”. Er werd met de familie nog lang gefeest onder het genot van een hapje en drankje.