De spelers van de veteranenteams die zaterdag tegen elkaar voetbalden, kennen elkaar doorgaans van jongs af aan uit Badhoevedorp.
De spelers van de veteranenteams die zaterdag tegen elkaar voetbalden, kennen elkaar doorgaans van jongs af aan uit Badhoevedorp. (Foto:)

Dorpsderby ter afsluiting tijdperk sc Badhoevedorp en Rksv Pancratius

Algemeen

BADHOEVEDORP - Ze hebben beiden meer dan negentig jaar bestaan onder eigen naam, maar per 1 augustus gaan de verenigingen sc Badhoevedorp en Rksv Pancratius samen op in een nieuwe vereniging: Sportvereniging Sport Combinatie Pancratius Badhoevedorp ‘22 (SCPB ‘22). Daarmee is de vereniging niet alleen een voetbalvereniging, want de honk & softbal afdeling van sv Badhoevedorp gaat mee. Afgelopen zaterdag was de allerlaatste onderlinge dorpsderby met veteranen op het terrein van Sc Badhoevedorp.

De spelers van de veteranenteams die zaterdag tegen elkaar voetbalden, kennen elkaar doorgaans van jongs af aan uit Badhoevedorp. Het was daarom des te leuker dat de sportieve strijdbijl symbolisch en definitief werd begraven. Vooral op scholen leefde het onderlinge treffen enorm als sc Badhoevedorp (wit/ zwart) tegen Pancratius (rood/wit) tegen elkaar moesten voetballen.

Nieuw tenue

Het seizoen is voorbij, de tenues kunnen definitief opgeborgen, want per 1 augustus wordt er in het nieuwe tenue gespeeld, een combinatie van de kleuren van beide clubs. “Het is een rood shirt met een zwarte baan, een witte broek en zwarte kousen”, verklapt Erwin Evers, oud-voorzitter van sc Badhoevedorp. “Het is begin van een nieuwe toekomst.”

En die nieuwe toekomst ligt, als het goed is, straks op het terrein van Sportpark De Veldpost. De voorbereiding om als één club verder te gaan is getroffen, de oprichtingsvergadering van de fusievereniging SCPB ‘22 heeft onlangs plaatsgevonden. Nu zijn de blikken gericht op wat er komen gaat. “Over twee tot drie jaar hopen we als nieuwe vereniging te zijn verhuisd naar een mooi en super modern onderkomen op de nieuwe locatie op de Veldpost”, zegt Erwin vol vertrouwen.

Financiering

Maar zover is het nog lang niet. De financiering moet nog rond komen, de grond moet nog worden onteigend van de nieuwe locatie voordat de beoogde zes voetbalvelden en het honk- en een softbalveld kunnen worden bespeeld. “We gaan er wel op vooruit met vier kunstgrasvelden en twee gewone grasvelden. De kunstgrasvelden kunnen beter worden benut. Bij elkaar hebben we 1600 leden, maar met het oog op bouw van nieuwbouwwoningen in de omgeving verwachten we nog wel een groei. Op het sportpark kunnen we uitgroeien tot acht velden”, vertelt Erwin. En dan moet er nog een clubhuis worden gebouwd. 

“We hebben wel wat geld, maar lang niet genoeg”, verklapt hij. “We zullen moeten onderhandelen met de gemeente. Immers, wij moeten verhuizen omdat er op de oude locaties woningen worden gebouwd. Maar eerst moet de Hoge Raad uitspraak doen over onteigening van de grond op de nieuwe plek, dan pas kunnen we stappen maken.”

Bijeenkomst

Vandaag woensdag 6 juli, is er een bijeenkomst over Sportpark de Veldpost. In januari dit jaar kreeg de gemeente de vraag om het in 2015 vastgestelde Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp (DSO) voor het Sportpark de Veldpost aan te passen omdat er nu maar één sportvereniging is. Op de bijeenkomst vertelt de gemeente welke aanpassingen er  zijn gemaakt en wat dat betekent. De bijeenkomst is van 19.00 tot 20.30 uur in het dorpshuis, Senlliuslaan 35.

Voor Sportpark de Veldpost werd in 2015 een Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp (DSO) gemaakt, waarin staat waar de clubgebouwen en sportvelden komen te liggen. Op verzoek van de clubs werd het DSO aangepast. Het aangepaste DSO is in concept klaar. Dit betekent dat het nog niet definitief is. Later dit jaar wordt het DSO definitief afgemaakt. 

Wens 

Doordat de clubs nu verder gaan als één club is het hun wens om van twee clubgebouwen, naar één clubgebouw te gaan en van twee parkeerterreinen naar één parkeerterrein. De sportvelden op het park liggen moeten dan worden aangepast en dat betekent bijvoorbeeld een nieuwe plek van de honk- en softbalvelden op het sportpark.