Michiel Oosschot helpt mensen onder andere bij het invullen van formulieren.
Michiel Oosschot helpt mensen onder andere bij het invullen van formulieren. (Foto: STEK)

‘Ik help mensen die er zelf niet meer uitkomen bij het ontwarren van de knoop’

Door de energiearmoede dreigen steeds meer gezinnen in de problemen te komen. Vrijwilliger Michiel Oosschot is medewerker van het inloopspreekuur van Stek Den Haag bij de buurt-en-kerkhuizen de Paardenberg en Shalom. "Ik help bij het invullen van formulieren, het in kaart brengen van betalingsachterstanden." Om het groeiend aantal aanvragen goed te kunnen verwerken, is Stek op zoek naar vrijwilligers voor de inloopspreekuren. 

Op een praktische manier verschil kunnen maken', dat wilde Oosschot toen hij destijds op zoek was naar vrijwilligerswerk. Hij kwam bij Stek terecht. Michiel heeft een juridische achtergrond en werkte bij verschillende ministeries. "Nederland zit gewoon ingewikkeld in elkaar", benadrukt Oosschot. "Ik help met het ontwarren van de knoop. Mensen komen vaak binnen met een plastic tasje met een stapel enveloppen. Het lijkt vaak veel meer dan het is. Want is vaak aanmaning op aanmaning en eigenlijk gaat het alleen maar om de laatste brief. Samen kijken we dan waar de problemen zitten." Volgens Oosschot zijn mensen trots en wachten ze daardoor lang met het vragen van hulp. "Ik begin vaak met een intake voor de Voedselbank. Dan bekijk ik bankafschriften van drie maanden en dan komen vanzelf de achterliggende problemen naar boven. Eenvoudige dingen los ik samen met de mensen op. Vaak zijn schuldeisers al blij dat er überhaupt gebeld wordt. Als er veel speelt dan zorg ik voor overdracht naar schuldhulpverlening of de helpdesk geldzaken van de gemeente." Oosschot schaatste jarenlang wedstrijden op clubniveau bij HVHW (Hardrij Vereniging Den Haag Westland). Ook bij Haag Atletiek was hij lid. Bij beide clubs zat hij in het bestuur en bij Haag Atletiek was hij jeugdtrainer. "Nu zoek ik het meer in de zingeving", vertelt hij. Hij houdt van een verhaal van Jonathan Sacks, waarin een jongen wordt beschreven die aangespoelde zeesterren terug de zee in gooit. Een oude man vindt het onbegonnen werk. ‘Er liggen duizenden zeesterren op het strand. Die kun je niet allemaal redden', zegt hij. 'Wat maakt dat je je zo inspant?' Waarop de jongen naar de zeester in zijn hand kijkt, hem terug in zee gooit en zegt: ‘Voor deze maakt het wel wat uit. "Dat is het verschil met mijn werk bij een ministerie", benadrukt Michiel. "Daar werkte ik op structuurniveau. Nu is het anders, iedere zeester is er één." 

Geïnteresseerd? Een voorwaarde is dat de vrijwilliger ouder is dan 24, goed kan luisteren en affiniteit heeft met financiële en administratieve vraagstukken. Bel 070-3181616 voor meer informatie. Of kijk op stekdenhaag.nl/vrijwilligersbank