De wethouders vinden dat de voedselbank niet in de knel mag komen.
De wethouders vinden dat de voedselbank niet in de knel mag komen. (Foto: pr)

Wethouders doen oproep: 'Doneer aan Voedselbank Haaglanden'

De tekorten bij Voedselbank Haaglanden blijven oplopen. Daarom doen wethouders van Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk een gezamenlijke oproep aan bedrijven en inwoners om extra levens- en voedingsmiddelen te doneren. 

Niet alleen komen er steeds meer nieuwe klanten bij; ook leveranciers van voedsel doneren steeds minder. Dat komt door de inflatie en hoge energiekosten. 

De Voedselbank heeft vooral dringend behoefte aan pasta, rijst en groente in pot of blik. Dat geeft vicevoorzitter Henk Baars van Voedselbank Haaglanden aan. "Het liefst in grote hoeveelheden, want we moeten heel veel voedselpakketten zien te vullen. Nu ontbreken essentiële producten die de voedselbank zelf bij moet kopen.” Donaties in de vorm van geld zijn ook heel welkom. "Zo zien we dat steeds meer mensen de 190 euro aan energiecompensatie doneren,” vertelt Henk, die laat weten blij te zijn met de steun van de wethouders.

Wethouders Armoedebe- strijding Mariëlle Vavier (Den Haag), Gijs van Malsen (Rijswijk) en Bouke Velzen (Zoetermeer) voelen zich verantwoordelijk om vangnetten als de voedselbank te ondersteunen. "De voedselbank mag niet in de knel komen, omdat dat grote gevolgen heeft voor de mensen die afhankelijk zijn van voedselpakketten. Daarom doen wij een dringende oproep aan de voedselleveranciers, onze inwoners en ondernemers om voedsel te doneren.” Vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is er een subsidiebedrag van €15,8 miljoen beschikbaar voor voedselhulp. Voedselbank Nederland heeft hiervoor een aanvraag ingediend. Als de nood zo hoog wordt dat het niet meer lukt om wekelijks pakketten samen te stellen, willen de drie gemeenten bijspringen.

Doneren kan via www.voedselbankhaaglanden.nl