Liane Boot en Jan Korving in de wei bij de dieren. "Het bijzondere is dat je bij ons de wei in mag."
Liane Boot en Jan Korving in de wei bij de dieren. "Het bijzondere is dat je bij ons de wei in mag." (Foto: Harry Oosterveen)

BuurtBoerderij Nijkamphoeve floreert en viert feest

Even zag het er naar uit dat De Nijkamphoeve in het Florence Nightingalepark geen feestjes meer te vieren zou hebben. Bijna elf jaar geleden dreigde de stadsboerderij door gemeentelijke bezuinigingen te verdwijnen. Zover kwam het niet. Een groepje buurtbewoners wist De Nijkamphoeve te redden. Met succes, want de BuurtBoerderij draait als nooit tevoren. Zaterdag 16 juli vierde de hoeve haar 10-jarig bestaan in particulier bezit. De stichting Vrienden van De Nijkamphoeve pakte met een feestje voor de aanpalende wijken groots uit. 

Harry Oosterveen


Sinds haar onafhankelijkheid bezoeken vele mensen per dag De Nijkamphoeve, waarmee het bestaansrecht is aangetoond. “Reden genoeg dus voor een feestje”, aldus Jan Korving, die de marketing, sponsorwerving en het relatiebeheer doet. Hij noemt de BuurtBoerderij een succes. “Jong en oud hebben behoefte aan deze plek, buurtbewoners ontmoeten elkaar hier. Mensen die van de natuur houden en graag met dieren werken of iets zinvols willen doen, werken hier graag. Daarnaast werken we met vrijwilligers die een beperking of andere problemen hebben. Voor hen zijn we onmisbaar. Zij voelen dat ze bij ons een plek hebben. Je ziet ze opener worden en na drie maanden lopen ze rond alsof ze zelf de beheerder zijn.” Liane Boot, voorzitter van de Stichting Vrienden van De Nijkamphoeve: “Omwonenden zijn blij dat wij er zijn en zeggen ons hun blijvende steun toe.”
Het voortbestaan van de hoeve, inmiddels een erkend stagebedrijf, leek in 2011 aan een zijden draadje te hangen. “Wegens bezuinigingen wilde Den Haag stadsboerderijen Hoeve Bijdorp en de Nijkamphoeve sluiten”, zegt Jan. “Mensen uit de buurt hoorden hiervan en hielden een handtekeningactie om ons open te houden. 3000 mensen zetten hun krabbel, als gevolg daarvan wijzigde de gemeente haar plan: de boerderij mocht in particuliere handen komen als er een goed ondernemingsplan lag. Vijf buurtbewoners zetten een stichting op en dienden een bedrijfsplan in. Toen de gemeente dat goedkeurde nam de stichting De Nijkamphoeve over." “Er was veel enthousiasme voor ons plan in de buurt”, vertelt Liane, “want omwonenden wilden de hoeve blijven bezoeken. Jan: “En er was angst voor een nieuwe woonwijk ter plaatse.” Dat gevaar is geweken, want de BuurtBoerderij floreert al tien jaar dankzij bezoekers, donateurs, dieradoptanten en sponsoren.

De Nijkamphoeve trekt mensen van alle leeftijden. “Ze is er voor en door de buurt”, stellen Jan en Liane. In de afgelopen jaren kocht de stichting er enkele dieren bij of nam dieren over. Door natuurlijk verloop bleef de veestapel min of meer gelijk. Jan: “Nu hebben we 4 geiten, 2 varkens, 8 dwerggeiten, 5 schapen, een poes, 2 ganzen, 5 kippen en 2 hanen, 4 ezels, 8 cavia’s, enkele konijnen en leenlammetjes en 8 bijenvolken. Binnenkort komt er een schaap bij van een andere kinderboerderij. Het bijzondere is dat je bij ons met de kinderen in de wei mag en dat is niet overal toegestaan. Er moet wat te aaien zijn. Borstelen, aanraken en knuffelen vinden wij even belangrijk als voeren.” 

"Er moet wat te aaien zijn. Borstelen, aanraken en knuffelen vinden wij even belangrijk als voeren"

Wekelijks gaan vrijwilligers op dinsdag met ezels en op donderdag met cavia’s naar verpleeghuis HWW Houtwijk, waar senioren de dieren mogen voeren en aaien. Liane: “De ezels voelen aan dat ze daar een beetje relaxed moeten zijn voor de mensen, want eigenlijk zijn het deugnieten. Toch zijn het gevoelige dieren die je gemoedstoestand lezen.” 

Veel voldoening

De boerderij runnen is geen makkelijke taak, bekent Jan. “Ik werk hier harder dan destijds op mijn werk. We zijn met 200 vrijwilligers een echt bedrijf.”
Maar dat harde werk is heel bevredigend. “Het geeft me veel voldoening ”, zegt Jan. “We zien hoe vrijwilligers hier opbloeien en groeien. Dat drijft ons. Daarnaast zijn we echte dierenliefhebbers.”

"We zien hoe vrijwilligers hier opbloeien en groeien. Dat drijft ons"

Voor de onbetaalde krachten met een rugzakje is De Nijkamphoeve een uitkomst. “Zij werken hier om te ontspannen en hun hoofd leeg te maken”, vertelt Liane Boot. “Hier genieten ze en krijgen ze aanspraak. Sommigen hebben een burn-out, maar willen toch iets doen. Bij ons zijn ze welkom”. “Onderling is er veel saamhorigheid en iedereen accepteert elkaar”, beaamt Jan Korving. 

Sponsoren gezocht

De Nijkamphoeve is dus een onmisbare schakel voor stadsdeel Escamp. Continuïteit is daarom belangrijk. Jan: “Per jaar hebben we 55.000 euro nodig om te kunnen draaien. We zoeken nog een paar bedrijven die willen sponsoren.”

        .