Sahied Sahebali vindt het onbegrijpelijk dat er zo weinig steun is voor zijn initiatief.
Sahied Sahebali vindt het onbegrijpelijk dat er zo weinig steun is voor zijn initiatief. (Foto: WM)

Einde lijkt in zicht voor buurtactiviteiten in oude sportkantine

De Stichting Buurtontwikkeling & Multimedia dreigt dakloos te worden. In verband met de herontwikkeling van de sportvelden aan de Dedemsvaartweg heeft de gemeente de stichting laten weten dat ze binnenkort moet vertrekken uit de oude sportkantine van ADO Lakers aan de Steenwijklaan 500 en dat er geen alternatieve locatie is. Onaanvaardbaar, vindt fractievoorzitter Robert Barker van Partij voor de Dieren. "De gemeente mag wel wat meer doen voor zo'n mooi initiatief waar zoveel mensen plezier aan beleven." 

De stichting Buurtontwikkeling  & Multimedia organiseert allerlei activiteiten voor de buurt, zoals kerstpakketten rondbrengen voor arme mensen, bingo voor ouderen en sportoefeningen. De gemeente heeft de stichting echter laten weten dat ze moet vertrekken. Dat bericht is hard aangekomen bij initiatiefnemer Sahied Sahebali. "We zitten al ruim 5 jaar in de sportkantine en organiseren diverse activiteiten, zoals het bezorgen van maaltijden aan kwetsbare groepen en dagbesteding voor ouderen. Voor velen is het samenkomen in de Steenwijklaan als een tweede thuis. We willen daarom niet op straat komen te staan."

Dakloos

Met de activiteiten van de stichting wordt volgens de Partij voor de Dieren eenzaamheid tegen gegaan, sociale cohesie bevordert en ingezet op het verbeteren van de gezondheid. Barker: "Daarom subsidieert de gemeente deze activiteiten. Tegelijkertijd dreigt de stichting dakloos te worden."  De fractievoorzitter vindt het zonde voor Zuidwest, waar de komende tijd al veel wordt gesloopt, dat maatschappelijke initiatieven als die van de stichting Buurtontwikkeling & Multimedia zouden moeten verdwijnen. 

Barker vindt dan ook dat de gemeente er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat dit initiatief niet uit Zuidwest verdwijnt. Samen met DENK en HSP diende de partij verleden week tijdens de raadsvergadering een voorstel in om te zorgen dat de stichting niet dakloos worden. Het voorstel werd echter verworpen. Wel zegde de wethouder toe verder te kijken naar een alternatieve locatie en is de opzegtermijn volgens Sahebali nu vier maanden in plaats van één 

Niet verwacht

Sahebali is erg teleurgesteld over deze uitkomst. "We zijn destijds met ouderen uit de buurt naar de commissie samenleving geweest. Toen zeiden alle partijen dat ze van mening waren dat we niet op straat moesten worden gezet. We zijn dan ook geschrokken dat diezelfde partijen nu ineens tegen de moties stemden. Dit hadden we dus niet verwacht", zegt Sahebali. Hij vermoedt dat het feit dat wethouder Bredemeijer het ontraadde om voor de moties te stemmen tot deze uitslag leidde. "De coalitiepartijen konden daardoor niet anders dan tegen stemmen."

Hij snapt niet waarom de stichting ineens uit de sportkantine moet vertrekken. "Er zijn op dit moment geen concrete plannen voor deze plek, maar wethouder Bredemeijer vindt dat een maatschappelijke organisatie niet op een sportcomplex thuis hoort. Hij houdt zijn poot stijf. Gezien het feit dat er weinig maatschappelijke ruimtes zijn in Escamp en wij een belangrijke functie voor de buurt vervullen, vind ik dat hij voor ons best een uitzondering zou mogen maken."

Weinig vertrouwen

Sahebali heeft er niet veel vertrouwen in dat er een alternatieve locatie in Escamp zal worden gevonden, maar wacht wel af waarmee het stadsbestuur komt. "Het is al langer bekend dat er een tekort aan maatschappelijk ruimtes is in dit stadsdeel. Je kan dan wel rondjes blijven rijden, maar ik vrees dat je niets zal vinden", zegt Sahebali die het onbegrijpelijk vindt dat er zo weinig steun is voor zijn initiatief. "We bekleden een belangrijke functie in de buurt. We koken voor ouderen en voorzien gezinnen van maaltijden. Wie gaat zich straks voor hen inzetten als wij weg zijn."


230.000 Hagenaars hoeven straks hun plastic afval niet meer te scheiden

230.000 Hagenaars hoeven in de loop van 2023 niet langer zelf hun plastic afval thuis te scheiden. De gemeente geeft de voorkeur aan scheiden van afval in sorteercentra. Huis-aan-huis inzameling van plastic- en metalenverpakkingen en drankkartons (PMD) blijft bij circa. 20.000 huishoudens nog wel in stand.

De gemeente gaat de meeste verzamelcontainers voor plastic- en metalenverpakkingen en drankkartons (PMD) in de loop van 2023 verwijderen. Alleen de verzamelcontainers binnen 75 meter van winkelcentra blijven staan. Bewoners zonder huis-aan-huis inzameling die wel zelf PMD willen scheiden, kunnen hier terecht. 

Door deze nieuwe aanpak wordt een toename verwacht van de hoeveelheid gescheiden PMD van 9.000 naar ruim 11.000 ton. Daarnaast levert de scheiding in sorteercentra de gemeente besparingen en een vergoeding uit het Afvalfonds Verpakkingen op. Dit bedrag kan oplopen tot meer dan 1,5 miljoen euro per jaar.

“Deze veranderingen zijn niet alleen goed voor het milieu omdat er meer dan 2000 ton PMD extra kan worden gerecycled, ze leveren Den Haag ook nog een financiële besparing op”, aldus wethouder Anne Mulder.

In delen van Den Haag waar het zelf scheiden goed functioneert en bij diverse hoogbouwlocaties blijven de verzamelcontainers staan.

De meeste verzamelcontainers voor PMD verdwijnen uit het straatbeeld.