Afbeelding
(Privéfoto)

Een voordeel

Behalve alle nadelen die een verkoudheid heeft - inclusief de daarop volgende bijholteontsteking - is er toch een voordeel, merkte ik. Je wordt even helemaal stil gezet en tot nadenken gedwongen. In mijn geval liggend. Bijna twee weken lag ik vooral op de bank. Nu komt het voordeel.
Ik zag in de huiskamer grote mogelijkheden. Er moesten kasten komen, dan zou ik eindelijk hebben waar ik al jaren naar streef en dat is een overzichtelijk en praktisch huis. Het is mijn ideaal om elk boek dat ik ter hand wil nemen ook kan vinden en met kunnen vinden bedoel ik niet anderhalve dag obsessief zoeken, dan het in vredesnaam opnieuw aanschaffen om het daarna terug te vinden zodat ik dan dus twee dezelfde boeken heb. Kunnen vinden moet zijn: binnen vijf minuten. Of twee.
Voor uw beeldvorming dien ik te vermelden dat in mijn huiskamer een onbekend aantal mandjes met boeken staat, die heb ik opgestapeld, dat ging prima. Voor die mandjes stapelde ik weer boeken, je moet ze tenslotte ergens kwijt.
De boekenplanken zijn al vol.
En ik ben een boekenmensch. Dat er hier bezoek komt dat ook nog eens ergens zou willen zitten, dat is een gepasseerd station. Zoiets kan niet meer.
Terug naar op-de-bank. Daar lag ik. Niezend. Snuitend. Luisterend naar het gonzen en bonzen in mijn hoofd. Ik werd op krediet dankbaar voor de dagen waarin ik weer gezond zou zijn. Zomaar weer iets kunnen, wat is dat eigenlijk bijzonder.
In mij rijpte een plan. Ik zou kasten kopen bij Ikea, die in elkaar zetten en dan de boeken daarin plaatsen. Maar, technisch gezien opbouwen.
Een goed plan verdient uitvoering. Het eerste kastje lukte voor 90 procent handleiding en 10 procent woede (BAM, en het zat). Het tweede ging ook goed. Leuk, hoekkastjes. Toen kwamen de stellagekasten model Omar, die met hulp van wat YouTube-filmpjes en genade van Boven ook in elkaar kwamen. Dat scheelde al veel voor het aanzicht van de kamer.
Nu moet ik aan de twee grote stellagekasten beginnen, de zware dozen staan nog beneden bij de voordeur. Ik kan er langs, wat een risico schept op uitstellen. Maar als u dit leest, is het hopelijk voor elkaar. En dan heb ik dat voordeel van de verkoudheid optimaal gebruikt, dat is goed voor het moreel.
Maar verder had ik liever dat het nu lente was.



Vilan van de Loo is schrijfster en onderzoekster. Ze schreef eerder Uit naam van de majesteit.