De onderhandelaars presenteerden trots hun coalitieakkoord.
De onderhandelaars presenteerden trots hun coalitieakkoord. (Foto: GvdIJ)

Nieuw stadsbestuur vol plannen voor Escamp

Het nieuwe stadsbestuur van Den Haag heeft een coalitieakkoord gepresenteerd met alle plannen voor de stad in de komende vier jaar. Stadsdeel Escamp kan op miljoenen euro’s extra rekenen om het gebied door de jaren van sloop en nieuwbouw heen te helpen.

Door Gerard van den IJssel

Exact een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen maakten D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA eindelijk bekend welke kant zij op willen met Den Haag. Het stuk staat bomvol ambities, maar er was ook slecht nieuws: de gemeente verkeert in financiële problemen en verhoogt daarom de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en de parkeertarieven. Ook de toeristenbelasting gaat omhoog. De nieuwe coalitie geeft de landelijke overheid de schuld van de financiële situatie. Het Rijk heeft "gemeenten wel extra taken gegeven, zoals voor bijstand en jeugdzorg, maar niet voldoende geld om die uit te voeren." Bovendien krijgt Den Haag minder geld uit het zogeheten gemeentefonds van de overheid. Daardoor lukt het nu niet meer om de tekorten op te vangen, "het einde van onze reserves is bereikt", aldus het kersverse stadsbestuur.

Terugkeergarantie

Door te bezuinigen en belastingen te verhogen, komt er toch geld vrij voor nieuw beleid. Een deel daarvan was al bekend. De komende twintig jaar worden 10.000 woningen in Den Haag Zuidwest vernieuwd en er komen 10.000 extra woningen bij. “Bewoners hebben een terugkeergarantie, om zo met passende woonlasten terug te kunnen keren in de wijk”, beloven de coalitiepartijen. Het groene karakter van Escamp blijft behouden en het voorzieningenniveau wordt versterkt, zoals meer ruimte voor bedrijvigheid en zorg, onderwijs en ruimte voor ontmoeting. “Het onderhoud en opknappen van woningen heeft grote aandacht, zo ook de verbetering van de openbare ruimte.”

Ondermijning

Gebaseerd op de ervaringen elders in de stad wordt de aanpak van criminele ondermijning in Escamp geïntensiveerd. “Dit moet zorgen voor verstoring van criminele activiteiten”, aldus het stadsbestuur. “De aanpak moet bijdragen aan de weerbaarheid van bewoners, ondernemers en bestuur.” De gemeente werkt onder meer aan de invoering van een vergunningplicht voor (retail)bedrijven in Zuidwest, zoals dat in de Weimarstraat en omgeving is geïntroduceerd en daar z’n vruchten blijkt af te werpen. “Dit instrument gaan we vaker inzetten.”

De tijdelijke bibliotheek in Moerwijk blijft open. Het Zuiderpark wordt verbeterd. De aanpak van de rattenoverlast in onder meer Moerwijk wordt voortgezet. Voor de bestrijding van dierenplagen wordt zelfs één miljoen euro extra uitgetrokken. En daar blijft het niet bij. Zo komt er ook een cofinancieringsfonds van waaruit geld kan worden gehaald als dat nodig is om subsidies aan te kunnen vragen bij het Rijk, provincie, Europa, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en mogelijke andere partijen, zodat aan de eis van meebetalen kan worden voldaan. Voor het cofinancieringsfonds wordt dertig miljoen euro vrijgemaakt, waarvan de helft voor Den Haag Zuidwest is bedoeld.

Grote operatie

Verder krijgen de wijken in Den Haag Zuidwest waar grootschalig wordt gesloopt de status van Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. “Het is een grote operatie, die veel vraagt van gemeente, maatschappelijke partners en bewoners, die de wijken Vrederust, Bouwlust, Morgenstond en Moerwijk drastisch moet vernieuwen en verbeteren. Het gaat om gezondheid, veiligheid, onderwijskansen, participatie, huisvesting en werkgelegenheid.” Voor de participatie van en ontmoeting met bewoners wordt éénmalig acht miljoen euro extra opzij gezet. “We zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie gericht samenwerkt om het perspectief van de bewoners van Zuidwest te verbeteren.” Wethouder Martijn Balster van Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest blijft de stadsdeelwethouder van Escamp.


Bibliotheek Den Haag roept oktober uit tot feestmaand voor kinderen

Gratis workshops, theatervoorstellingen en een Kinderboekenfestijn. In de maand oktober is voor kinderen veel te doen in Bibliotheek Den Haag. De bibliotheek heeft de maand uitgeroepen tot feestmaand voor kinderen. 

Het begint met de jaarlijkse Kinderboekenweek (5 tot en met 16 oktober). In het kader van het thema Gi-Ga-Groen, gaan alle gratis workshops en theatervoorstellingen over de natuur. Alle bibliotheken organiseren activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld een workshop met een boswachter in bibliotheek Leidschenveen, een speciale thema-Biebbios in Haagse Hout en kunnen kinderen naar de voorstelling Ezel en Leeuw gaan kamperen in bibliotheek Bouwlust en andere bibliotheken.

Kinderboekenfestijn

Deze week sluit feestelijk af met het Kinderboekenfestijn op zondag 16 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in de Centrale Bibliotheek, met de bekende kinderboekenschrijvers Jacques Vriens, Ted van Lieshout en Lydia Rood. Ook kunnen kinderen naar een voorstelling van theater KABOEM, fantasie-dieren maken en een échte boswachter ontmoeten. 

En wie daarna in de Herfstvakantie (21 tot en met 29 oktober) iets wil doen met de (klein)kinderen kan gratis in alle filialen van de bibliotheek naar interactieve theatervoorstellingen van De Betovering. Op bibliotheekdenhaag.nl/oktober-feestmaand-voor-kids staat alle informatie.