Hughan bij een van de plekken waar hij veel filmde: de Hofvijver "Ik wil Den Haag met al haar natuurlijke facetten laten zien. In die Hofvijver gebeurt zoveel, daar sta je versteld van.”
Hughan bij een van de plekken waar hij veel filmde: de Hofvijver "Ik wil Den Haag met al haar natuurlijke facetten laten zien. In die Hofvijver gebeurt zoveel, daar sta je versteld van.” (Foto: Frans Limbertie)

Robert Hughan zoekt partners en donateurs voor Haagse natuurdocumentaire. 'Door deze film ga je Den Haag anders zien'

Het is zijn grote droom: de ultieme natuurdocumentaire maken over de biodiversiteit van zijn stad Den Haag. Het leven boven water, maar vooral ook wat zich daaronder afspeelt. Onderwaterfilmer Robert Hughan werkt er al een poosje aan en wat hem betreft moet zijn 'unieke project' binnen drie jaar te verwezenlijken zijn. Maar de weg er naartoe is nog best lang. Zo'n film maken kost wel wat. Daarom richtte Hughan de stichting Groene Stad Achter De Duinen op en is hij op zoek naar financiële hulp om zijn film op het witte doek te krijgen. "Ik weet zeker dat je door deze film Den Haag als stad heel anders gaat zien.”

Frans Limbertie

We ontmoeten Robert op een terras bij het Buitenhof, niet geheel toevallig dicht bij de Hofvijver die een centrale rol zal gaan spelen in zijn film. Hughan zit er al een tijdje en geniet van alles om hem heen. Hij heeft zin in deze dag. De Haagse ervaren filmmaker maakte de film Geheimen achter de Dijk, een oorlogsnatuurdocumentaire en won prijzen met titels als Life on the Rocks, Sandy Illusions en de eerste Nederlandse onderwaterbioscoopfilm Vele gezichten van de Zevenhuizerplas. 

De film die hij nu gaat maken zit al helemaal in zijn hoofd. Geboren in Beverwijk, ging Robert op jonge leeftijd met zijn ouders mee naar Liberia en daar begon al snel de liefde en interesse voor natuur. "Ik struinde altijd overal rond en ben er als het ware in de natuur opgegroeid”, legt hij uit. Natuur kan volgens hem een warme deken zijn, maar tegelijkertijd ook een vijand. "Dat is het tweeledige ervan. Het ligt maar net hoe je er zelf mee omgaat.” 

Autodidact

Zijn vader was een verwoed amateurfilmer en inspireerde hem. Robert leerde duiken en zag hoe mooi het leven onder water kon zijn. Hij leerde filmen door zelf aan de slag te gaan. "Ik ben een echte autodidact.” Van zijn eerste verdiende centjes kocht hij een camera en ging daarmee aan de slag. "Ik leerde al snel dat daar wel specifieke kwaliteiten voor nodig zijn. Het werd uiteindelijk mijn specialisatie en ik vind filmen tot op de dag van vandaag echt het mooiste dat er is”, zegt hij zonder enige twijfel.

"Natuurlijk ben je als zelfstandig filmer ook producent”, geeft hij aan. "Het hoort er nou eenmaal bij, maar het liefst loop ik de hele godganse dag met die camera zelf door de natuur of duik ik ergens het water in.” Hughan ziet zichzelf dan ook puur als maker en verhalenverteller, zowel in beeld en geluid. "Dat geldt voor mijn hele team; wij willen dan ook het liefst zo snel mogelijk aan de slag.” Van de gemeente Den Haag kreeg de onderwaterfilmer positieve steun, maar met alleen positieve steun is een film niet gemaakt. Ook cabaretier Sjaak Bral is een warme pleitbezorger voor het project Groene Stad Achter De Duinen. "Zij staan achter het project en geloven er in. Fantastisch natuurlijk, maar de partners en donateurs waar ik naar zoek heb ik ook hard nodig om deze film van de grond te krijgen. Ik heb al toezeggingen, maar nog niet genoeg. Amsterdam heeft wel een prachtige natuurdocumentaire gemaakt, in Rotterdam zijn ze nu ook druk bezig dus kunnen wij als hofstad niet achter blijven natuurlijk. Daar ben ik als Hagenaar te trots voor.” Ga mee op natuurlijk avontuur met ons!

Ooievaars in de sneeuw

Spraakwaterval Hughan laat weten dat zijn film anders wordt dan normaal. "We gaan filmen vanuit de beleving van flora en fauna, dus niet vanuit de mens. De dieren staan op de voorgrond en staan centraal. Wat we voor ogen hebben is het stuk vanaf de Noordzee, het strand, de duinen, Haagse Bos, en de parken tot aan het Binnenhof en de Hofvijver. In die Hofvijver gebeurt zoveel, bijna niet voor te stellen. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor jouw achtertuin.” Hughan geeft aan al unieke schitterende beelden te hebben van ooievaars in de sneeuw. "Ook die komen in de film”, verzekert hij ons. 

Voordat de film uitkomt en de bioscopen ingaat ziet Robert zelf eerst nog een grootse première voor zich op het Malieveld, het liefst live ingespeeld door het Haags symfonie orkest dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. 

Cadeautje aan de stad

"Groene Stad Achter De Duinen wordt een echt Haags feestje met heel veel medewerkers uit deze regio. We zijn nu anderhalf jaar bezig, Het idee is ontstaan tijdens het Wildlife Filmfestival te Rotterdam twee jaar geleden. Ik vertrouw op mijn Haagse medebewoners en het Haagse bedrijfsleven dat ze me zullen steunen om deze film te kunnen maken. Ik zie het echt als een cadeautje aan de stad Den Haag waar we nog jaren plezier van hebben. Achter de centen aanrennen om deze productie tot stand te krijgen kost veel energie, maar ik heb het er graag voor over. We maken deze film niet uit winstbejag, maar puur voor het algemeen nut, hoe mooi kan het zijn dat men de Haagse natuur kan laten zien op scholen voor educatie!" 

Voor meer informatie over de de natuurdocumentaire is te vinden op de website  van de stichting Groen Stad Achter de Duinen.