Afbeelding
(Foto: privéfoto)

Alles is geel

Het leek mij goed dit jaar iets intensiever dan anders met Pasen bezig te zijn, want als er iets reden voor hoop en geloof geeft in deze benarde tijden, dan is dat Pasen. Voor de ongelovigen onder ons: dan is Jezus uit de dood opgestaan. Je denkt: kan niet. Maar dat is dus precies het wonder waardoor je gaat vermoeden dat andere onmogelijkheden ook kunnen gebeuren.
Wat te doen met Pasen? In de supermarkt leek een antwoord te liggen. De kleurstof geel, die door verschillende fabrikanten royaal door allerlei voeding was vermengd. Een kanarie verbleekte erbij, zo scherp en fel waren de kleuren van tompoucen (met of zonder suikerstrooisel), broodstengels en vanillevla, en dan waren er nog de zakken paaseitjes en chocolade-hazen, indien mogelijk verpakt in zilverpapier met gele of paarse opdruk. De redenering was: eten is aan Pasen doen.
Ik liep de supermarkt uit met in de boodschappentas havermelk, bananen en de aanbieding wasmiddel, het gewone menu.
Ik ben een ruimdenkend mens, van het type leven en laten leven, maar er zijn grenzen aan de stupiditeit die ik kan verdragen. Want ten eerste, al die cadmium-kleurstof helpt de gezondheid van de gemiddelde Nederlander niet echt. En ten tweede, als het dan toch op die manier moet, laat dan de diepere Paasgedachte daarin ook een plaats krijgen, desnoods in de vorm van een korte uitleg op de gebaksdoos van de slagroomsoezen die ook al knallend geel waren gemaakt.

'Er zijn grenzen aan de stupiditeit die ik kan verdragen'

Want nu de oorlog voort duurt en we hier ook om onszelf zenuwachtig raken, is houvast fijn. Hoop doet leven. Waar nog een kerk staat, daar is met Pasen de boodschap positief. Dat is best een contrast met de gele golf in de supermarkt.
Wat betekenen al die eieren uiteindelijk? Met mildheid kan ik ze beschouwen als een teken van vernieuwing, maar eerder is het waarschijnlijk dat de connectie eieren-Pasen eeuwen geleden is gelegd door de oude Germanen, bij hun aanbidding van de godin Ostara. Het kan ook dat de Paashaas verzonnen is eind negentiende eeuw. Er bestaan meerdere verklaringen voor, die het bestaan van de traditie nogal ondermijnen. Of dat erg is, hangt af van de betekenis die u aan waarheid toekent. Zelf wil ik graag weten wat iets werkelijk is.
Op grond van mijn verlangen naar waarheid, en eerlijk gezegd ook als een daad van protest tegen het supermarkt assortiment, ga ik met Pasen iets ongewoons doen.
De bijbel lezen. Wat staat daar eigenlijk in over Pasen en over chocolade-eitjes?