Karel de Rooij is druk aan het oefenen voor zijn jubileumprogramma.
Karel de Rooij is druk aan het oefenen voor zijn jubileumprogramma. (Foto: Marc Tangel)

Paradijselijk jubileum in Koninklijke Schouwburg

Al ruim een halve eeuw is Karel de Rooij, bekend als de kleine helft van het legendarische duo Mini & Maxi, een groot voorvechter van het variétégenre in Nederland. Dit jaar is de entertainer 75 geworden en deze mijlpaal wordt gevierd met een exclusieve voorstelling in de kleine zaal van de Koninklijke Schouwburg. Een bijzondere plek voor De Rooij: “Wij hebben hier één van de mooiste schouwburgen van het land. Dat moet je blijven omarmen.”

Marc Tangel

Als kind van vijf zette De Rooij al zijn eerste stappen in de Koninklijke Schouwburg. Tijdens optredens van zijn moeder met de Hoofdstad operette, zat de kleine Karel vaak in de koninklijke loge, zodat hij haar van boven in de orkestbak kon zien spelen. “Het artiestenvak is in onze familie heel normaal”, vertelt De Rooij. “Tot aan mijn grootouders aan toe heeft iedereen dit vak beoefend. Mijn vader was een groot jazzpianist, die helaas al is overleden toen ik pas elf was. Toch heb ik alles wat van hem bewaard is gebleven hier in huis. Een brief bijvoorbeeld van Louis Davids, waarin hij mijn vader vraagt hem te begeleiden bij een plaatopname. Die plaat heb ik later ook gevonden. Verder heeft mijn moeder een heleboel fotoalbums bijgehouden en ze had een hutkoffer vol brieven, foto’s en affiches. Uniek materiaal, dat zelfs het theaterarchief niet heeft. Alles ligt nu bij mij en ik ben wat slordiger, vrees ik.”

Zes jaar geleden overleed de moeder van De Rooij. Haar nalatenschap, de eerder genoemde hutkoffer, vormt nu de basis voor een theatervoorstelling. “De verhalen kende ik natuurlijk wel”, bekent hij, “maar dat er zoveel tastbaar materiaal bewaard is gebleven, verbaasde me wel. Affiches, foto’s, brieven van heel de familie tot overgrootvader toe, allemaal in de muziek en het theater. Door de corona periode kreeg ik de tijd die koffer eens goed door te spitten en zo kwam ik op het idee om die familie van mij toch eens voor het voetlicht te brengen. Ik zou het programma dan ook het liefst een theatraal college noemen. Als ze mij vragen: 'Ben je geworden wie je bent?', dan zeg ik : 'Ja, maar ik zou dan ook niet weten wat ik anders had moeten doen'. Dit programma gaat natuurlijk over mijn leven, maar ook waar ik vandaan ben gekomen. Daarnaast bespreek ik mijn eigen gevoelens. Ik ben 75 geworden en hoe sta ik nu eigenlijk in het leven? Ben ik bijvoorbeeld bang om het verpleeghuis in te moeten? Het antwoord is volmondig ja, maar ik ga er in de voorstelling wel op een komische manier mee aan de haal”.

Jong Talent

Als ambassadeur van het variétégenre maakt De Rooij in zijn voorstelling ook ruim baan voor jong talent. Zo wordt hij muzikaal bijgestaan door multi-instrumentalist Meike Portegies, die hij leerde kennen tijdens een workshop die hij gaf op het Koninklijk Conservatorium. Naast basgitaar en piano is Portegies een bekend gezicht in de salsawereld. Muziek en beweging is haar motto. Ook Niek Takens maakt een aantal keer zijn opwachting. “Deze jongen is een fenomeen met kaarten”, aldus een enthousiaste De Rooij. “Hij is zo vingervlug, voor die techniek moet je net zo hard oefenen als een klassiek violist”.

Koninklijke Schouwburg

Het jubileumprogramma heeft de titel ‘Mijn Paradijs' meegekregen en wordt vanaf zondag 24 april als matinee gespeeld in Het Paradijs: de bovenzaal van de Koninklijke Schouwburg. Een plek die als een huiskamer voelt voor De Rooij: "Als kind keek ik vanaf het balkon naar mijn moeder in de orkestbak. Ik zag hier als jonge jongen toneelstukken met Guido de Moor en heb zelfs met hem gesproken, omdat ik zo graag dit vak in wilde. En nu sta ik zelf hier, op deze onvergetelijke plek. Natuurlijk, de Amare is ook geweldig, maar de Koninklijke Schouwburg mogen we niet uit het oog verliezen", besluit de jubilaris.