Een deel van de woningen wordt gerenoveerd, een ander deel gesloopt. Ook worden er ruim 1000 nieuwe woningen gebouwd.
Een deel van de woningen wordt gerenoveerd, een ander deel gesloopt. Ook worden er ruim 1000 nieuwe woningen gebouwd. (Foto: Gemeente Den Haag)

Gemeente wil aantal woningen in De Venen verdubbelen

De wijk De Venen in Den Haag Zuidwest telt momenteel 650 woningen die volgens wethouder Martijn Balster aan vernieuwing toe zijn. Het plan is nu om 300 woningen te renoveren en er 350 te slopen, die maken plaats voor ruim 1000 nieuwe woningen. Hierdoor verdubbelt het aantal woningen in deze wijk tot circa 1350. Dat staat in het planuitwerkingskader (PUK) dat verleden week ter instemming aan de gemeenteraad is voorgelegd. 

Deze ingrijpende grootschalige renovatie en vernieuwing van de woningen is nodig omdat ze niet meer aan de eisen van deze tijd voldoen. Om van De Venen weer een prettige en leefbare toekomstbestendige wijk te maken, zijn er forse ingrepen nodig. Zo komt er een mix van grotendeels betaalbare woningen in verschillende prijsklassen. De nieuwe en te renoveren woningen worden duurzaam en toekomstbestendig. Ook de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht.

“Bewoners krijgen veel betere en betaalbare woningen. We maken De Venen zo klaar voor de toekomst. Het wordt een wijk waar het weer gezond en aangenaam wonen is, met goede voorzieningen en groene buitenruimte”, aldus wethouder Martijn Balster.

In het stedenbouwkundig plan voor De Venen zijn de volgende uitgangspunten opgenomen: de woningen worden verduurzaamd en voldoen weer aan de eisen van deze tijd. Er komen meer betaalbare woningen, voor elke portemonnee. In totaal komen er circa 1350 woningen in De Venen. In de nieuwbouw wordt extra ruimte op de begane grond (plint) gerealiseerd voor kleinschalige bedrijvigheid en voorzieningen. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht en het parkeren van de nieuwbouw wordt in parkeergarages opgelost.

Verhuizen

De bewoners die tijdelijk moeten verhuizen, krijgen een terugkeermogelijkheid. Een klein deel van de woningen wordt gerenoveerd zonder dat de bewoners hoeven te verhuizen. Er is met het oog op deze ingrijpende vernieuwing van de wijk een participatietraject opgestart en zijn een klankbordgroep en een bewonerscommissie opgericht. Zij denken mee over hoe bewoners geholpen kunnen worden tijdens de aanpak van de woningen. Afgelopen periode werden diverse bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Wensen en ideeën zijn meegenomen in de plannen.


Haagse Vrijwilligersprijzen uitgereikt

Zaterdag 19 november heeft wethouder Kavita Parbhudayal de Haagse Vrijwilligersprijzen uitgereikt in theater Amare. Vijf vrijwilligers, één team en drie organisaties ontvingen een prijs. Ieder jaar reikt de gemeente deze prijs uit als de waardering van de inzet van Haagse Vrijwilligers.

Ruth Huijgen, Rinus Jenezon, Nasser Hamed, Ranem Halabi en Petra van de Weerdt vielen in de prijzen. Ruth heeft de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 Buurt & Omgeving gewonnen. Zij zet zich bij Stichting 488 in voor dakloze jonge vrouwen. Op de opvanglocatie kookt ze maaltijden voor deze vrouwen en luistert naar hun verhalen. Rinus Jenezon heeft de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 Sport gewonnen. Hij is bij SVV Scheveningen de ‘Manus-van-alles' die de vereniging al 60 jaar helpt. Nasser Hamed heeft de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 Zorg & Welzijn gewonnen. Hij kookt voor mensen met een verstandelijke beperking bij Middin. Ranem Halabi ontving de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 Jeugd & Ontwikkeling. Zij zet zich in voor een brede doelgroep, waaronder jong dementerenden. Petra van de Weerdt tenslotte is de winnaar van de Haagse Vrijwilligersprijs 2022 Cultuur. Zij heeft een grote rol bij het verbinden en professioneler maken van het koor van KZV Excelsior.
De Club van 4 is het Haags Vrijwilligersteam 2022. De Club van 4 zet zich 24 uur per dag tomeloos en onbaatzuchtig in voor de minima van Den Haag. Dit doen ze met boodschappen, kindertraktaties, sinterklaascadeaus en kerstpakketten die ze in de hele stad ophalen en in hun eigen huis sorteren.
Bij de Vrijwilligersorganisaties zijn er drie winnaars. Een gedeelde eerste plek en een tweede plek. De eerste plek is voor School's Cool en Stichting Iedereen een Meester. De tweede plaats is voor Stichting Dierenhospitaal en ambulancedienst Den Haag e.o.. Met een ploeg van 185 vrijwilligers staan zij klaar voor gewonde en zieke dieren in de stad. Dit jaar bestaat de organisatie 50 jaar.

De uitreiking.