De deelnemers aan het T.O.P. programma.
De deelnemers aan het T.O.P. programma. (Foto: pr)

Zuid-West College zet samenwerking met politie in T.O.P. programma voort

Leerlingen van het Zuid-West College kunnen zich tijdens hun VMBO-opleiding al bekwamen in vaardigheden die van pas komen als ze later bij de politie willen gaan werken. Hiervoor volgen ze het Talent Orde Preventie (T.O.P.) programma in samenwerking met Politie Eenheid Den Haag. Donderdag 1 december wordt de intentieverklaring hiervoor getekend. Politie eenheid Den Haag en het Zuid-West College zullen abseilen van het schoolgebouw en het logo onthullen. 

Wie later bij de politie of brandweer wil, moet eerst de middelbare school doorlopen voordat met een gerichte beroepsopleiding kan worden begonnen. Op het Zuid-West College kunnen deze VMBO-leerlingen het T.O.P. programma volgen. Door de samenwerking met Politie Eenheid Den Haag kunnen ze vier jaar lang, vier lesuren per week zich kunnen oriënteren op hun toekomstig beroep. Hierdoor kunnen kinderen uit groep 8 met affiniteit met de veiligheidssector in het vervolgonderwijs al met hun passie aan de slag. 

Surveilleren

De eerste weken van  het T.O.P. programma staan in het kader van fysieke vaardigheden en beroepshouding. De leerlingen doen aan bootcamp, kajakken, mountainbiken en trainen in het fitnesscentrum van de school. Daarnaast volgen de T.O.P.-pers zwemles. Goed kunnen zwemmen is immers onontbeerlijk voor iemand die werkt in de veiligheidssector. Behalve les in vaardigheden en theorie gaan de leerlingen ook het werkveld in. In de wijk surveilleren ze, lopend of op de mountainbike, en zorgen ze voor meer veiligheid, leefbaarheid en sfeer door in contact te gaan met de bewoners. Ook wordt er samengewerkt met de omliggende (basis)scholen. Binnenkort vindt er een fietslichtcontrole plaats en delen de T.O.P.-leerlingen reflectoren uit voor betere zichtbaarheid en dus veiligheid op straat. In de vervolgjaren gaan ze meer de diepte in en krijgen ze vakoverstijgend les. Daar wil het Zuid-West College ook de samenwerking met andere instanties, bedrijven en het MBO gaan integreren.

Pilot

Vorig schooljaar vond al een pilot van het T.O.P. programma plaats op het Zuid-West College. Leerlingen die hieraan deelnamen, bleken na een tweede les al een enorme groei te maken in hun visie, zelfvertrouwen én zelfbeeld. Ook kregen ze steeds meer zicht op wat de beroepen inhouden en of ze deze droom willen blijven volgen. 

Voor dit schooljaar werd er besloten de samenwerking met de Politie Eenheid Den Haag voort te zetten in de vorm van acht lessen zowel op school als in de praktijk.