Dit team van Haagse ambassadeurs gaat er alles aan doen om Hagenaars te informeren en enthousiasmeren over de Invictus Games.
Dit team van Haagse ambassadeurs gaat er alles aan doen om Hagenaars te informeren en enthousiasmeren over de Invictus Games. (Foto: gemeente Den Haag)

Bekende Hagenaars maken hofstad warm voor Invictus Games in Zuiderpark

Nog even en dan gaan in Den Haag de Invictus Games van start. Van 16 tot en met 22 april gaan 500 fysiek en mentaal gewonde militairen uit twintig landen in het Zuiderpark de sportieve strijd met elkaar aan. Vijf bekende Hagenaars dragen de bijzondere verhalen achter de deelnemers en het evenement uit. Zo maken ze de Hagenaars warm voor het evenement. 

Columnist en presentator Sjaak Bral, presentator en acteur Bas Muijs, maar ook politieagente Thessa, die onlangs bekendheid kreeg door haar hoofdrol in de televisieserie Bureau Hofstad, maken deel uit van dit Haagse ambassadeursteam. Professioneel honkbalspeler Kalian Sams en Paralympisch snowboardster Renske van Beek maken het team compleet. Samen gaan zij zoveel mogelijk Hagenaars informeren en enthousiasmeren over de Invictus Games.

Gewonde militairen

De Invictus Games brengen 500 fysiek en mentaal gewonde militairen uit 20 landen samen in het Haagse Zuiderpark. Zij gaan met elkaar de sportieve strijd aan in tien verschillende sporten: atletiek, gewichtheffen, handboogschieten, indoorroeien, JLR Driving Challenge, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, wielrennen, zitvolleybal en zwemmen. Er is een viertal locaties waar de activiteiten zijn gepland. De meeste sporten vinden plaats in en om het Zuiderpark, bijvoorbeeld in de Sportcampus en bij atletiekvereniging Sparta. 

Dit evenement draait om meer dan sport alleen. De kracht van sport wordt gebruikt om herstel te stimuleren en revalidatie te ondersteunen. Het doel van de Invictus Games is ook om breder begrip en respect te genereren voor mensen die hun land dienen of gediend hebben. Burgemeester Jan van Zanen kijkt uit naar het evenement: “De Invictus Games zijn een eerbetoon aan alle veteranen die zich in hebben gezet voor de waarden die we in Den Haag zo belangrijk vinden: vrede en recht. Juist in deze tijden past het om onze waardering en dankbaarheid te tonen.”

De vijf ambassadeurs gaan  bijzondere en veerkrachtige verhalen achter de deelnemers en het evenement over het voetlicht te brengen.  “De Invictus Games zijn voor mij het bewijs dat wij allemaal, ieder op z’n eigen manier, iets bijzonders kunnen betekenen. Voor onszelf, maar vooral voor een ander. Eervol dat ik een steentje mag bijdragen aan dit geweldige evenement!” zegt Sjaak Bral.

Optredens

Het Haagse Zuiderpark is van 16 tot en met 22 april de plek waar de Invictus Games plaatsvindt. Niet alleen kunnen de bezoekers de sportieve strijd tussen de veteranen bijwonen, ze kunnen in en rond de Sportcampus ook zelf aan de slag. Onder andere boulderen, abseilen, boogschieten en BMX'en op een pumptrack staat op het programma. Diverse sportbonden laten bezoekers kennis maken met hun sport en op het tijdelijke Cruyff Court worden sporten voor mensen met een beperking aangeboden. Defensie neemt materieel mee en geeft via Virtual Reality een blik in de toekomst, terwijl in de Entertainment Tent diverse optredens plaatsvinden. 

Het evenemententerrein is dagelijks gratis te bezoeken. Voor het bezoeken van een wedstrijd zijn tegen betaling toegangskaarten beschikbaar. Meer informatie is te vinden op de website https://www.invictusgames2022.com/


Regenboog Stembusakkoord

In het Haagse stadhuis is 3 maart het eerste Haagse Regenboog Stembusakkoord ondertekend. Vertegenwoordigers van tien politieke partijen hebben hiermee beloofd zich extra in te zetten voor de LHBTI+-gemeenschap in de gemeente Den Haag. Het Haags Roze Stembusakkoord is getekend door 50+, CDA, D66, GroenLinks, Haagse Stadspartij, Hart voor Den Haag, Partij voor de Dieren, PvdA, SP en VVD.
Marion Tahapary Keislair, voorzitter van COC Haaglanden: "Met dit stembusakkoord hopen wij dat de politiek een tandje bijzet voor de Regenbooggemeenschap. Niet alleen verwachten wij een inclusief gemeentelijk beleid, maar er moet actief gewerkt worden aan veiligheid en antidiscriminatie. Ook jongeren hebben extra steun nodig, niet alleen in het onderwijs, maar ook in de jeugdzorg."
In het akkoord zijn ook afspraken opgenomen over het steunen van kwetsbare groepen en over zichtbaarheid. Meer zichtbaarheid in de samenleving leidt tot acceptatie.
De COC-voorzitter wil de vinger aan de pols blijven houden: "In dit stembusakkoord, maar ook in het recente verkiezingsdebat, hebben partijen een hoop zaken toegezegd. COC Haaglanden blijft de Haagse politiek volgen om te zien of ze hun beloftes waarmaken."


Borden attenderen fietsers op afsluitingen.