Afbeelding
(Foto: Rijksoverheid)

Voor 70-plussers en mensen met verminderde weerstand

Herhaalprik tegen corona

Mensen van 70 jaar en ouder en mensen met minder weerstand kunnen een herhaalprik tegen corona krijgen. Zij krijgen drie maanden na hun laatste coronavaccinatie een uitnodiging voor een herhaalprik. Dat is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.

Mensen die meer risico lopen om ernstig ziek te worden als zij besmet worden met het coronavirus, krijgen een uitnodiging voor een herhaalprik. Maar wat is dat eigenlijk? En wie lopen er precies meer risico? In dit artikel worden vier belangrijke vragen over de herhaalprik beantwoord.

1. Wat is de herhaalprik tegen corona?

Om de effectiviteit van de basisserie (de eerste en tweede vaccinatie) weer op peil te brengen zijn alle volwassenen de afgelopen maanden uitgenodigd voor een extra vaccinatie, de boosterprik. Vanaf nu wordt dit de ‘herhaalprik tegen corona’ genoemd. De herhaalprik tegen corona is een extra prik die ervoor zorgt dat iemand weer beter tegen het coronavirus beschermd bent. De bescherming van de boostervaccinatie neemt na verloop van tijd af. De groepen die nu worden uitgenodigd voor de herhaalprik tegen corona hebben als eersten de booster ontvangen, waardoor de bescherming bij hen het meest is afgenomen.

2. Voor wie is de herhaalprik tegen corona?

Wie 70 jaar of ouder is kan een herhaalprik tegen corona krijgen. Ook mensen met het syndroom van Down of een ernstige immuunstoornis, kunnen de herhaalprik tegen corona krijgen. De mensen die de uitnodiging voor de herhaalprik krijgen, lopen een groter risico op ernstige ziekte als zij besmet raken met het coronavirus. 

De Gezondheidsraad vindt een herhaalprik voor andere groepen op dit moment nog niet nodig. In de tweede helft van maart wordt gekeken of meer mensen uitgenodigd moeten worden voor een herhaalprik.

3. Wanneer kan je geprikt worden?

Wie voor de herhaalprik in aanmerking komt, ontvangt drie maanden na de laatste coronavaccinatie de uitnodiging. De eerste mensen hebben al een uitnodiging ontvangen. Het prikken is gestart in de week van 28 februari.

4. Hoe word je uitgenodigd?

70-plussers krijgen een uitnodigingsbrief en kunnen online of via de telefoon een afspraak maken de GGD. Als het niet lukt om naar een GGD-locatie te gaan kunnen ze, in overleg met de huisarts, ook thuis worden geprikt. Bewoners van instellingen krijgen de herhaalprik tegen corona via de eigen medische dienst van de instelling of de GGD. Mensen met het syndroom van Down krijgen de uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona van hun huisarts. Vervolgens kunnen zij de herhaalprik krijgen bij de GGD of in de instelling waar ze wonen.

In Den Haag wordt de herhaalprik dagelijks tussen 10.00 en 16.00 uur gegeven in het voormalig Rode Kruisziekenhuis aan de Sportlaan 600.

Meer weten over de herhaalprik? Kijk dan op www.coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351.