Bamito's FUNdag bij BC Dunlop DKC

Op zondag 13 maart organiseert Badmintonclub Dunlop DKC organiseert een Bamito's FUNdag. Op zondag 13 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 10 jaar oud op een speelse manier kennismaken met badminton. Er zijn leuke en uitdagende spelletjes in teamverband. Meedoen is gratis. De badmintonclub hoopt zo kinderen enthousiast te maken voor de badmintonsport. 

Voormalig team 1 speler Robbert de Keijzer is nu actief als hoofd jeugdtrainer bij BCDunlop DKC. "De trainingen met de jonge jeugd op de zaterdag zijn een feestje. Sinds enige tijd ben ik bij de bond (Badminton Nederland) werkzaam als manager opleidingen. Vanuit die functie heb ik de leerlijn (Bamito's jeugdprogramma) van Badminton Nederland geschreven, die ik nu ook bij andere badmintonverenigingen door heel het land aan het uitrollen ben.” 

In het programma staan de kernelementen samen plezier maken en succesbeleving voorop, maar er is tegelijk veel aandacht voor een brede motorische ontwikkeling. "Badminton is een uitdagende sport, waarbij hand-oogcoördinatie en een goede motoriek van wezenlijk belang zijn. Het is bekend dat dit bij de jonge jeugd in Nederland steeds minder ontwikkeld is. Dat maakt badminton ook juist de aangewezen sport om dit probleem aan te pakken”, aldus Robbert. 

"Het programma is zo geschreven dat er ongemerkt veel aandacht is voor ontwikkeling van de motoriek, terwijl de kinderen zich dat niet bewust zijn; die spelen gewoon lekker samen, maken plezier en beleven succesjes, dat werkt erg motiverend voor de kinderen.”

Het programma slaat aan: de trend van dalende ledenaantallen lijkt te zijn gekeerd. Ook bij BCDunlop DKC is er na jaren van dalend aantal jeugdleden, sinds vorig jaar - dus zelfs ondanks Corona - een stijging in het aantal jeugdleden te zien. Annie (trainster/begeleidster van de iniminitonners): "Het is leuk om te zien dat de energie die we er nu met zijn allen in steken, ook tot resultaat leidt.” Niet alleen betrekken we de ouders erbij, maar ook oudere jeugd zet zich graag in om te helpen bij de trainingen. Daardoor krijgt niet alleen iedereen veel aandacht, maar ontstaat ook een connectie tussen verschillende leeftijdsgroepen. We zijn echt aan het verenigen,” constateert ze tevreden.FUNdagVanuit het Bamito's jeugdprogramma ondersteunt Badminton Nederland badmintonverenigingen ook met het organiseren van Bamito's FUNdagen. BC Dunlop DKC gaat zondag 13 maart van 10:00u tot 12:00u een eerste Bamito's FUNdag organiseren. Het team dat deze dag organiseert heeft er erg veel zin in. Hoo Gie (voorzitter BC Dunlop DKC): ‘'Dit zijn leuke dagen, er wordt echt uitgepakt. Badminton Nederland ondersteunt, maar we hebben vooral ook veel mensen die een handje willen helpen. Vaak echte liefhebbers, die al vele jaren met veel plezier actief zijn in de badmintonsport. We helpen deze gepassioneerde mensen om de activiteiten en spellen zo goed mogelijk te begeleiden. We horen ook zeer veel hele positieve reacties van clubs die eerder FUNdagen organiseerden. En nu is het dan zover dat ook bij ons cluppie een FUNdag wordt georganiseerd. Ik kan niet wachten!”