In de 'Classroom of the Future' lijkt het - ondanks de afstand van bijna 8000 kilometer - alsof iedereen tijdens de les op één plek is.
In de 'Classroom of the Future' lijkt het - ondanks de afstand van bijna 8000 kilometer - alsof iedereen tijdens de les op één plek is. (Foto: ROC Mondriaan)

ROC Mondriaan Tinwerf en MBO Bonaire bouwen aan lokaal van de toekomst

Technisch hoogstandje overbrugt duizenden kilometers

ROC Mondriaan aan de Tinwerf in Den Haag en bij de Scholengemeenschap Unit MBO op Bonaire zijn sinds kort met elkaar verbonden. Met de nieuwste digitale technieken is een unieke live online leeromgeving gecreëerd tussen beide opleidingen die fysiek bijna 8.000 kilometer van elkaar verwijderd zijn. Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is in de ‘Classroom of the Future' gingen zo'n dertig studenten in Den Haag en Bonaire onlangs een live Cybersecurity Challenge met elkaar. 

Het onderwijsconcept ‘Classroom of the Future' is opgezet om het ICT-beroepsonderwijs op Bonaire te versterken en kennis beschikbaar te stellen die voorheen niet toegankelijk was. Er zijn lokalen ingericht met apparatuur om de live verbinding tussen Nederland en Bonaire te realiseren.  Er wordt online over en weer lesgegeven, samengewerkt tussen studenten in Nederland en Bonaire en overlegd tussen docenten van beide scholen. Ook is er een docent van ROC Mondriaan gedetacheerd naar Bonaire.

Samenwerking

Cisco is samen met Axians verantwoordelijk voor de inrichting van de lokalen in Den Haag en Bonaire. De lokalen zijn gesponsord vanuit het Digitale Versnelling Nederland-programma. Webex video schermen maken het mogelijk dat een docent op beide locaties tegelijkertijd les kan geven en docenten kunnen worden getraind. Ook stelt Cisco via zijn Networking Academy (NetAcad) IT-opleidingen beschikbaar.

Uniek concept

Sebastiaan Bliemert is als schooldirecteur van de School voor ICT van ROC Mondriaan één van de drijvende krachten achter het project: ‘'De samenwerking met Cisco en Axians is fantastisch en een voorwaarde voor het slagen van dit unieke onderwijsconcept. Samen met de Unit MBO van SG Bonaire inspireren en versterken we elkaar. We hebben één gezamenlijke doelstelling: het versterken van het ICT-beroepsonderwijs en het opleiden van gekwalificeerd personeel op Bonaire. Ook gebruiken we deze ervaringen om een impuls te geven naar de andere eilanden en daarbuiten.''
Met ingang van augustus 2020 startte op Bonaire de ICT-opleiding Systems and Devices, allround (N3) en expert (N4) en werd over de zeeën heen samengewerkt door beide scholen. Met het ontwikkelen van de ‘'Classroom of the Future' lijkt het - ondanks de afstand van bijna 8000 kilometer - alsof iedereen tijdens de les op één plek is. ‘'Het is nu ICT 2.0!'', aldus één van de studenten.

Grote behoefte

Bedrijven op Bonaire hebben grote behoefte aan gekwalificeerde ICT-ers op mbo-niveau. Een opleiding op dat niveau ontbrak op het eiland waardoor jongeren na hun vo-opleiding vertrokken om verder te studeren. Door het aanbieden van een ICT- opleiding zijn de jongeren niet meer genoodzaakt het eiland te verlaten en kan tegelijkertijd worden voldaan aan de wensen van het bedrijfsleven. Op dit moment volgen 36 studenten het eerste en tweede leerjaar van de BOL-opleiding (school en stage) en negen studenten zitten in leerjaar 2 van de BBL (werken en leren).

Overeenkomst

Het opzetten van de ICT-opleiding bij MBO Bonaire is onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst die ROC Mondriaan en Scholengemeenschap Bonaire ondertekenden op 3 december vorig jaar. Hierin werd afgesproken nauw samen te werken om het beroepsonderwijs op Bonaire te versterken. Beide scholen wisselden al zo'n twee jaar expertise uit op het terrein van MBO ICT onderwijs en de inhoudelijke begeleiding van mbo-stagiaires uit Bonaire bij Nederlandse bedrijven en instellingen. Een en ander is mede mogelijk door financiële steun van het departement onderwijs van het eiland Bonaire én het Ministerie van Onderwijs in Den Haag. Unit directeur MBO Bonaire Liset de Keijzer: ‘'De langdurige samenwerking die we met ROC Mondriaan zijn aangegaan biedt ons een enorme kans het beroepsonderwijs op het eiland te versterken.''

studenten in Den Haag en Bonaire onlangs een live Cybersecurity Challenge met elkaar.