De twaalf moeders kregen hun Zuidwest-speldje voor hun inzet voor de buurt.
De twaalf moeders kregen hun Zuidwest-speldje voor hun inzet voor de buurt. (Foto: Maarten Brakema)

Zuidwest-speldjes voor moeders van Vrederust

In de wijk Vrederust is een groep van zo’n twaalf moeders al ruim tien jaar de motor achter heel veel initiatieven in de wijk. Dagelijks helpen ze met het veilig en schoon houden van de buurt. Ook ondersteunen ze gezinnen die het niet breed hebben. Vanwege hun inzet kregen de moeders woensdag 13 april een Zuidwest-speldje uitgereikt. 

Ouarda, Nezahat, Imran, Selcan, Tuba, Najia, Halima, Hulya, Zaynep, Laila, Emine, Zahra komen op voor de jeugd en veiligheid in de buurt. Dankzij hun inzet zijn er in de wijk zebrapaden aangelegd zodat kinderen veilig kunnen oversteken en staat er nu een hek bij het water bij het Pagepark. Ze praten met ouders over het gedrag van hun kinderen op straat en ze hebben gezorgd voor een goede samenwerking met de wijkagenten. De moeders organiseren veel initiatieven in de wijk met als doel dat verschillende groepen elkaar kunnen ontmoeten. Een voorbeeld is De MengelMoestuin die inmiddels bestaat uit vijfentwintig moestuintjes. Mensen gaan er niet alleen naar toe om de groenten die er worden verbouwd, maar ook om er samen te komen.
Zuidwest-speld

De gemeente Den Haag reikt een Zuidwest-speldje aan bewoners, vrijwilligers en andere mensen die zich inzetten voor de buurt. Inmiddels hebben 22 Zuidwesters een speldje gekregen. 

Voorbeeld

"Vrederust kan simpelweg niet zonder deze belangrijke moeders van Vrederust. Ze zijn heel actief om de buurt schoon en veilig te houden. En met succes! Wat zij allemaal doen is onbeschrijflijk. Voor iedereen bieden ze een luisterend oor én er wordt ook naar hen geluisterd. Van jong tot oud klopt bij de moeders aan. Het allerbelangrijkste is hun inzet voor de veiligheid in de buurt en de samenwerking met de jongeren in de wijk. Ze zijn een voorbeeld voor velen en daar wil ik ze namens de gemeente hartelijk voor bedanken!" zie wethouder Martijn Balster tijdens de uitreking van de speldjes aan de twaalf moeders. 

Een Zuidwester voordagen voor een speldje? Vertel de reden en mail naar zuidwest@denhaag.nl


Feestelijke opening eerste openbare waterspeelplaats

De waterspeelplaats in de Jip en Janneke speeltuin aan de Baambruggestraat in Leyenburg is maandag 18 april feestelijk geopend. Het is het eerste openbare Spraypark in Den Haag.

In 2020 onderging de Jip en Janneke speeltuin aan de Baambruggestraat al een flinke opknapbeurt. Een groot deel van de speeltoestellen werd vernieuwd. Vanuit de speeltuingroep Baambruggestraat met daarin verschillende bewoners uit de wijk, kwam het idee om het oude waterbad in de Jip en Janneke speeltuin te vervangen voor een waterspeelplaats met toestellen. Een die ook nog eens innovatief én inclusief is. Een ‘inclusieve' speelplek is een speellocatie waar kinderen mét en zonder beperking op een veilige en uitdagende manier samen kunnen spelen. De waterspeelplaats aan de Baambruggestraat is zo'n plek. Het is toegankelijk voor kinderen in een rolstoel en kinderen met een visuele beperking de kleinere waterfonteinen voelen. Het stadsbestuur investeert in totaal 1 miljoen euro in vernieuwing en vervanging van speelplekken en in het toegankelijker maken van speelplekken voor kinderen met een beperking. Verspreid over de stad wordt ook een aantal samenspeelplekken ingericht. De eerste vier zijn inmiddels opgeleverd. De samenspeelplekken zijn te vinden in wijkpark De Verademing, in het Melis Stokepark, aan de Katschiplaan in Leidschenveen-Ypenburg en nu dus in de Baambruggestraat. Nummer vijf staat op stapel. Die komt aan het Oranjeplein in stadsdeel Centrum.  

De speeltuin aan de Baambruggestraat wordt veel gebruikt door de kinderen van de omliggende scholen en kindercentra. Daarnaast is de speeltuin ook een ontmoetingsplaats voor kinderen en ouders uit de wijk.


Koningsmarkt op de Leyweg en Vrijmarkt in Wateringse Veld

De Koningsmarkt op de Leyweg is terug. Woensdag 27 april kan iedereen tussen 9.00 en 16.00 uur in het winkelcentrum tweedehands spullen verkopen. Vanaf 7.00 uur mag iedereen een plek zoeken. Blokkeer geen kruispunten, ingangen van winkels of van woningen. De overgebleven ruimte tussen de ene kant en de andere kant van de straat moet altijd minimaal 3,5 meter zijn om hulpdiensten de ruimte te geven. Particulieren mogen alleen tweedehands spullen verkopen. Voor de kinderen is er een kinderkermis. In het Vlietpark aan de Santiagosingel in Wateringse Veld is op woensdag 27 april ook een vrijmarkt. Deze vindt plaats tussen 10.00 en 17.00 uur. Belangrijk is dat iedereen zijn plek schoon en opgeruimd achter laat. Voor de kinderen zijn er activiteiten. De organisatie is in handen van Bewonersplatform Wateringse Veld.





Nisha Soekhai (speeltuinbeheerder) en een van de moeders.