'Per week krijgen we vijf nieuwe aanvragen binnen', zegt oprichter Michael Eijssink.
'Per week krijgen we vijf nieuwe aanvragen binnen', zegt oprichter Michael Eijssink. (Foto: Harry Oosterveen)

Meer mensen kloppen aan bij dierenvoedselbank

Stijgende kosten voor levensonderhoud en energie spelen de nodige Haagse huishoudens parten. Maar niet alleen mensen ondervinden last. Ook hun huisdieren komen door deze nieuwe realiteit in de problemen. Bij Stichting Dierenvoedselbank De Gevulde Buikjes (DGB) in Bouwlust merken ze een opmars in het aantal aanvragen voor hulp. Zestig huishoudens maken nu gebruik van DGB.

Door Harry Oosterveen

"De aanvragen voor hulp blijven binnenstromen”, zegt Michael Eijssink, oprichter van DGB en zelf verwoed dierenliefhebber. "Met corona zagen we al een stijging van hulpverzoeken van mensen die hun baan door de pandemie kwijtraakten. Nu, met de energiecrisis, zijn ons levensonderhoud en levensmiddelen voor huisdieren duurder geworden. Per week krijgen we vijf nieuwe aanvragen binnen, uit heel Den Haag.” Michael toont even verderop aan de Schoutendreef een garagebox vol dierbenodigdheden. "We kunnen het aantal huishoudens dat bij ons aanklopt nog wel aan, ook als er nog meer bijkomen. Maar we willen niet te snel groeien om het behapbaar te houden. Ik zou het erg vinden om mensen te moeten teleurstellen.”

Gelukkig komen bij Michael en vriendin Chantal met regelmaat donaties binnen, ook al kunnen ze nog veel meer gebruiken, gezien de stijging van de hulpverzoeken. Bijna alles kan De Gevulde Buikjes leveren. "We hebben droog en nat dierenvoer, bodembedekking, vogelvoer, kattengrit, hondenmanden, konijnenkooien en snackjes”, aldus Michael. "Voor een deel zijn het donaties van particulieren of bedrijven als dierenspeciaalzaken. Een ander deel komt van Stichting Dierenlot uit Arkel.” Elke laatste vrijdag van de maand is uitgifteavond bij de garagebox om de hoek, van 17.00 tot 19.00 uur. "Het is een heel sociaal gebeuren, mensen blijven steeds vaker hangen voor een praatje.”

Screening

"De uitgifte van voedsel en andere zaken is ondersteunend”, benadrukt Michael. "Met wat je bij ons krijgt doe je een maand. Op is op. Maar is de nood aan de man, dan kunnen we er wel een mouw aan passen. We zijn niet zo streng. We weten beiden hoe het is om met weinig geld te moeten leven.” Nog een ander puntje: Als je je aanmeldt voor hulp, gaat DGB ervan uit dat je er geen dier meer bijneemt. Per aanmelding mag je drie huisdieren opgeven. Wanneer je een hulpverzoek indient, volgt er een korte screening. Michael: "Je krijgt een aanvraagformulier mee en een papieren reglement. Verder vragen we om een bewijs van inkomsten of een budgetplan van een bewindvoerder. Hiermee bepalen we of je recht hebt op hulp. De grens waarbij je die krijgt is 150 euro leefgeld in de week, maar het ligt uiteindelijk aan de situatie.”

Zo'n situatie kan erg schrijnend zijn. Michael: "Ik heb een klant die verhuisde van Rijswijk naar Den Haag en totaal aan haar lot werd overgelaten. Mevrouw heeft een krap budget, en door lichamelijke beperkingen kan ze niet veel meer doen. Ze heeft twee honden en dankzij de dieren komt ze nog buiten. Ze klopte bij ons aan. Wij zullen nooit tegen zo iemand zeggen: doe die dieren maar weg. Een huisdier is vaak nog het enige wat hem of haar geluk brengt.” De Gevulde Buikjes bestaat nu 2,5 jaar en Michael en Chantal hopen nog lang door te gaan. "Ik zie ons dit niet zomaar opgeven. We doen het allereerst voor de beestjes, maar het mooie is dat we de baasjes ook helpen. Met een glimlach gaan ze hier weg.” Chantal: "Donaties zijn altijd welkom. De hoeveelheid maakt niet uit: het gaat om het gebaar en alle beetjes helpen. Wil je hulp of doneren, kijk dan op www.dierenvoedselbankdgb.nl. Hier vind je ons aanmeldformulier.”


Bewoners Zuidwest redden planten van de sloop

Planten en struiken redden uit tuinen van 48 eengezinswoningen in Steenzicht die gesloopt worden. Dat deden bewoners onlangs in Zuidwest. Ze gaven het groen een tweede leven in hun tuin, op balkon, de buurttuin of andere groene initiatieven.

Veel planten kregen een bestemming in Den Haag. Zo was er een jong stel uit het Zeeheldenkwartier die planten bij elkaar zocht voor een nieuwe geveltuin. Maar ook een moeder en dochter die al voor de aftrap de auto al had volgeladen met camelia's, hortensia's, digitalis, munt en een appelboompje. Een oude vijgenboom werd voorzichtig uitgegraven en kreeg zelfs een bestemming in de tuin van de oorspronkelijke bewoner in Zeeland. "Elk jaar gaan in Nederland honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Wij redden het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming”, zegt stichting Struikroven op hun site.

Pareltjes

Een Betere Buurt schakelde stichting Struikroven in om te voorkomen dat dit groen op de stort belandt. "Je kon zien dat een aantal voormalige bewoners veel liefde voor hun tuin had. Er zaten echt pareltjes tussen. We vonden het zonde om die mooie planten en struiken verloren te laten gaan. Met deze struikroofactie wilden wij iets terugdoen voor de bewoners in de wijk. Wij vinden het van groot belang voor klimaatadaptatie dat het groen voor de buurt behouden blijft en gratis beschikbaar is. Ook past het bij de manier waarop de woningen gesloopt worden. Hier wordt zo veel mogelijk materiaal voor hergebruik beschikbaar gemaakt”, aldus Irene Sloof van Staedion namens een Betere Buurt.
Steenzicht is, samen met Ruimzicht, een van de eerste projecten waar werkzaamheden beginnen in de grote gebiedsontwikkeling Dreven, Gaarden en Zichten. In Steenzicht worden twee gebouwen met woningen gebouwd, een overdekte garage voor auto's en fietsen en een gezamenlijke binnentuin en daktuin.
De actie Struikroven is georganiseerd door stichting Struikroven en Een Betere Buurt. Dit is een samenwerking tussen de Haagse woningcorporatie Staedion, gemeente Den Haag en projectontwikkelaar Heijmans.

Bron: www.hethaagsegroen.nl







Veel planten werden uit de tuinen gehaald.