De deelnemers aan de Brulrace zitten op een driewieler die motorisch voortbeweegt op basis van geschreeuw.
De deelnemers aan de Brulrace zitten op een driewieler die motorisch voortbeweegt op basis van geschreeuw. (Foto: pr)

Schreeuwend de vakantie uitluiden tijdens Brulrace

Je longen uit je lijf schreeuwen. Meestal wordt een kind dan al snel een halt toegeroepen, maar donderdag 18 augustus is daar in het Zuiderparktheater geen sprake van. Tijdens de Brulrace mogen de deelnemers niet alleen hun luidste stem opzetten, het is ook noodzakelijk!

De deelnemers aan de Brulrace zitten op een driewieler die motorisch voortbeweegt op basis van geschreeuw. Het idee erachter is dat je alleen vooruit komt als je heel hard van jezelf laat horen. Volgens de bedenkers brengt dit je ook verder in de samenleving. Eens of niet eens, feit is dat kinderen donderdag 18 augustus datgene kunnen doen waar ze goed in zijn en plezier in hebben. Bovendien een originele manier om de vakantie uit te luiden. Want die komt maandag 22 augustus na zes weken ten einde. 

Tijdschema

De eerste ronde van de Brulrace is van 13.00 tot 14.30 uur, de tweede van 15.30 tot 17.00 uur. De race vindt plaats in het park bij het Zuiderparktheater. Het parcours is 20 meter lang en het publiek kan aan twee zijdes toekijken én aanmoedigen. Per ronde kunnen vijf kinderen meedoen, inschrijving is gratis en vindt ter plekke plaats.

Slotdag

Donderdag 18 augustus is ook meteen de slotdag van 18 dagen lang Vakantiepark in het Zuiderparktheater. Naast de Brulrace kunnen kinderen deze dag nog aanschuiven bij het voorlezen in het hangmattenbos, picknicken met Aicha, Tiktokles krijgen met Shainy en genieten van live muziek van Ida Weiler. Als dat geen leuke afsluiter van de zomervakantie is!


Fietsersbond ontevreden over station Moerwijk

De voorzieningen voor de fiets zijn bij station Moerwijk volstrekt onder de maakt. De stalling is overval en moeilijk bereikbaar. Dat concluderen Arthur Marquard en Nol Witte na de schouw die ze bij dit station uitvoerden voor de Fietsersbond Haagse regio.

Wat betreft fietsvoorzieningen gaat het hier echter helemaal verkeerd, stellen ze. 'Zo is het station vanaf de Erasmusweg lastig te bereiken. Het fietspad langs het Hildebrandplein biedt helemaal geen toegang tot het station.'
De stalling is overvol en grotendeels onoverdekt, met uitzondering van het deel dat zich onder het spoorviaduct bevindt. Omdat er doorgaans weinig plek is, worden fietsen soms tussen de reeds gestalde rijwielen geparkeerd.

Volgens Marquard en Witte is de stalling behoorlijk krap opgezet. 'Net buiten het station is de infrastructuur onlangs aangepast, maar ook hier is de situatie niet duidelijk, met als dieptepunt een onneembare haakse bocht linksaf vanaf het kruispunt gezien.' Een ander minpunt is volgens beiden het volledig ontbreken van OV-fietsen. 

Marquard en Witte adviseren om de fietsenstalling aanzienlijk te vergroten en volledig te overdekken. 'En voeg OV-fietsen toe en verbeter de aanrijroute door een duidelijke fietsstrook langs de stallingvoorzieningen te maken.'


Schriftelijke aanvraag energietoeslag onnodig moeilijk

Mensen met een laag inkomen kunnen een energietoeslag krijgen. De aanvraag via de gemeente gaat digitaal, voor mensen die dit niet lukt is er een papieren alternatief. Maar de gemeente Den Haag maakt het erg lastig om daar gebruik van te maken, stellen zowel ouderenorganisatie ANBO als raadslid Rita Verdonk en fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg, beiden van Hart voor Den Haag. Ze vinden dan ook dat het anders moet in Den Haag.

Loket

Het formulier is alleen bij een loket van de gemeente op te halen. Voor mensen die weinig tot niet mobiel zijn, is dit niet mogelijk, stelt de ouderenbond. Na klachten van ANBO heeft de gemeente inmiddels een handreiking gedaan. ANBO kan de namen en adresgegevens mailen naar Den Haag, waarna het formulier op de post wordt gedaan. Onnodig omslachtig, vindt de ouderenbond die wil dat Den Haag het, net als andere gemeenten, mogelijk maakt om het formulier telefonisch op te vragen waarna het op de post wordt gedaan. Hart voor Den Haag heeft inmiddels schriftelijke vragen hierover gesteld.

De stalling is overvol en grotendeels onoverdekt.