Door veranderende omstandigheden, zoals een verhuizing, kan het zo zijn dat men wel ineens recht heeft op huur-of zorgtoeslag.
Door veranderende omstandigheden, zoals een verhuizing, kan het zo zijn dat men wel ineens recht heeft op huur-of zorgtoeslag. (Foto: pr)

Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag over 2021 aan

Ongeveer 1 op de 10 huishoudens die recht hebben op huur- of zorgtoeslag, heeft zijn toeslag uit 2021 nog niet aangevraagd. Daarmee laten zij geld liggen. 

Vaak komt dat omdat er iets veranderde in hun situatie. Ze zijn in 2021 bijvoorbeeld minder gaan werken, gescheiden of met pensioen gegaan. Die veranderingen kunnen ertoe leiden dat ze nu wel recht hebben op huur- of zorgtoeslag.
Huur- en zorgtoeslag zijn een bijdrage van de overheid in de huur- en zorgkosten. Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand over 2021 recht heeft op toeslagen, terwijl dat niet wordt verwacht. Bijvoorbeeld: Omdat je 18 bent geworden en niet weet dat je zorgtoeslag kan aanvragen. Omdat je op jezelf bent gaan wonen. Omdat je bent gescheiden of uit elkaar ging en nu in een huurhuis woont. Omdat je voor het eerst AOW ontving en je inkomen hierdoor veranderde. Omdat je partner overleed. Via toeslagen.nl/aanvraag2021 kan men nagaan of men over vorig jaar recht heeft op één van deze toeslagen. Aanvragen kan tot 1 september op Mijn toeslagen.

Zelfstandig ondernemers die in 2021 minder inkomen hadden, hebben mogelijk ook recht op huur- of zorgtoeslag. De overheid gaat bij recht op toeslagen uit van het toetsingsinkomen, dit is het inkomen na aftrek van ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Daardoor het inkomen voor de berekening van huur- en zorgtoeslag lager dan veel zelfstandigen denken. Ook gold een versoepeling van het urencriterium. Kijk op toeslagen.nl/aanvraag2021 voor meer informatie. Twijfel je of je in 2021 recht had op toeslagen? Kijk dan op toeslagen.nl/hulp.