Anneke Waanders en Pim Barendse verzorgen de programmering. Ze zijn trots op Theater Villa Ockenburgh.
Anneke Waanders en Pim Barendse verzorgen de programmering. Ze zijn trots op Theater Villa Ockenburgh. (Foto: WM)

Theater Villa Ockenburgh draait weer op volle toeren

Door de lockdowns en de verbouwing van de villa lag het culturele leven op Buitenplaats Ockenburgh even stil. Nu het weer kan, komt het weer volop tot leven. Er zijn lezingen, muziekoptredens, talkshows en filmvoorstellingen. Klap op de vuurpijl is het optreden van Lenny Kuhr op 25 mei in Theater Villa Ockenburgh. 

Pim Barendse en Anneke Waanders verzorgen de programmering. Ze zijn trots op Theater Villa Ockenburgh. "Zes jaar geleden zijn we hier begonnen met het Ock Festival. Op drie podia waren er optredens. Mensen wisten niet wat ze meemaakten. De locatie is natuurlijk ook geweldig", zegt Barendse terwijl hij vanuit de Kas om zich heen kijkt. "We hebben het theater in de villa, en daarnaast kunnen we de kas en de tent buiten als podium gebruiken. We kunnen naar buiten of naar binnen. Waar vind je dat nou, en dan ook nog in zo'n mooi gebied."

Ondanks de toplocatie was het de achterliggende periode vanwege de lockdowns moeilijk om het hoofd boven water te houden. "Dan kon een optreden weer wel doorgaan en dan weer niet", blikt Barendse terug. Nu het weer kan komen de bezoekers gelukkig weer terug. "Eigenlijk lopen we door corona weer als een trein. Alles zit vol", zegt Barendse. "Mensen willen weer uit, samen zijn, even ergens anders aan denken", vult Waanders aan. En dat is fijn want het theater draait zonder subsidie. 

Het doel is om mensen in aanraking te brengen met theater. Omdat de financiĆ«le middelen beperkt zijn, lukt het niet altijd om grote namen vast te leggen. Maar Barendse vindt dat juist de charme van Theater Villa Ockenburgh. "We zijn een klein, eigenwijs theater, net als Theater Pepijn in de beginjaren. Hier geen Youp van 't Hek of Karin Bloemen, maar wel een divers programma met lezingen, talkshows en muziekoptredens."  En daar heeft het enige theater in Loosduinen succes mee. "Een optreden van de Westlandse Beatles en straks in juni van Robert Jan Stips zit geheid vol."

Op dit moment trekt het theater in Ockenburgh vooral mensen uit Kijkduin, Loosduinen, Vroondaal en het Westland. Maar het doel is om een nog groter publiek te bereiken. Barendse: "Den Haag heeft 500.000 inwoners, Westland 100.000. Ik denk dat daarvan slechts 30 procent hier naartoe komt, en dat een groot deel deze prachtige locatie niet eens kent." Waanders: "Daarom zijn we ook de samenwerking aangegaan met stichting 'Vier het Leven'.  Deze stichting organiseert culturele activiteiten voor ouderen en regelt ook het vervoer", legt ze uit.

Ook zouden Barendse en Waanders graag jongeren iets te bieden willen hebben, maar dat is volgens beiden een moeilijk verhaal. "Dat lukt alleen als je een groot festival organiseert. Buiten het feit dat wij de pretentie niet hebben om iets dergelijks neer te zetten, hebben we er ook het geld niet voor." Dat is een ander verhaal voor de jongere doelgroep. Zo is er zondag 22 mei voor jonge kinderen van 3 tot 9 jaar voor het eerst een theatervoorstelling in Theater Villa Ockenburgh. En als het Waanders ligt gaat dit in de toekomst vaker gebeuren. 

Daarnaast is er elke zondagochtend een talkshow en is er - ook op zondag - aan het einde van de middag een gratis muziekoptreden in de kas of buiten op het terras. En wat veel mensen wellicht nog niet weten: met enige regelmaat worden in het zaaltje in de villa arthouse films vertoond.

Theater Villa Ockenburgh draait volledig op de inzet van vrijwilligers. Dat vinden Barendse en Waanders ook meteen de kracht van het cultureel podium. "Bij ons word je echt welkom geheten. En we kunnen dan misschien niet altijd het neusje van de zalm presenteren, maar we hebben wel een heel divers aanbod. We zijn goed gefaciliteerd en geoutilleerd. We hebben een prachtige locatie en bij ons wordt het publiek echt verwend. We zijn daarvoor veel dank verschuldigd aan onze gastvrouwen - en heren" besluiten ze.