Werknemers van Milieubeheer, HMS, MOR, Haags Straat- en Veegbedrijf, het Handhavingsteam Escamp en de politie trokken samen de wijk in.
Werknemers van Milieubeheer, HMS, MOR, Haags Straat- en Veegbedrijf, het Handhavingsteam Escamp en de politie trokken samen de wijk in. (Foto: gemeente Den Haag)

Eerste Leefbaarheidsactie Escamp groot succes

Escamp leefbaar houden voor nu en in de toekomst! Dat is waar de gemeente Den Haag, onder meer met leefbaarheidsacties, op inzet. De eerste was op dinsdag 12 april in de wijk Rustenburg-Oostbroek. 

Na een startschot en openingsspeech bij de Theresiakerk aan de Apeldoornselaan door stadsdeeldirecteur Escamp Harm Benthem gingen werknemers van Milieubeheer, HMS, MOR, Haags Straat- en Veegbedrijf, het Handhavingsteam Escamp en de politie de wijk in. Uit de vele gesprekken met bewoners en ondernemers kwam overduidelijk naar voren dat zij blij zijn met de aandacht voor hun wijk. "Die overigens vol in de schijnwerpers staat en zich kan verheugen op de aandacht van bestuurders en de burgemeester die al twee keer op bezoek is geweest. Om met eigen ogen te zien wat hier speelt en leeft in Escamp”, aldus Harm Benthem.

Pluim

Naast de gesprekken vonden ook controles plaats op afvalcontracten, werden flyers uitgedeeld tegen rattenoverlast, bijplaatsingen bij ondergrondse restafval containers (orac) weggehaald, stoepen geveegd, afval op straat opgeruimd en maakte de hondenpoepzuiger de straten weer schoon. Er werden bekeuringen uitgedeeld voor verkeerd geparkeerde auto's. Bij ernstige overtredingen werden ze zelfs weggesleept. Veel hondenbezitters kregen een pluim. Niet alleen omdat de hond aan de lijn was maar ook omdat ze poepzakjes bij zich hadden. Meer dan honderd weesfietsen werden weggehaald. 

Met de leefbaarheidsactie wil de gemeente bewoners laten zien hoe ze zelf hun buurt schoon en leefbaar kunnen houden. Maar de actie dient ook om het contact met de bewoners en ondernemers te onderhouden en waar nodig te versterken. De komende maanden volgen nog meer van deze acties in stadsdeel Escamp.

Zichtbaar zijn

"Met deze leefbaarheidsactie laat de gemeente zien dat aan al die kleine en grote ergernissen iets wordt gedaan. Want al die collega's die vandaag zichtbaar aan de slag zijn, doen dat ook op alle andere dagen van het jaar. Het valt alleen niet zo vaak op. Daarom pakken we het nu op één dag met elkaar zo groot aan”, zegt teamleider Handhaving Escamp, Edwin Vianen, na afloop. 


Feestelijke opening eerste openbare waterspeelplaats

De waterspeelplaats in de Jip en Janneke speeltuin aan de Baambruggestraat in Leyenburg is maandag 18 april feestelijk geopend. Het is het eerste openbare Spraypark in Den Haag.

In 2020 onderging de Jip en Janneke speeltuin aan de Baambruggestraat in de wijk Leyenburg al een flinke opknapbeurt. Een groot deel van de speeltoestellen werd vernieuwd. Vanuit de speeltuingroep Baambruggestraat met daarin verschillende bewoners uit de wijk, kwam het idee om het oude waterbad in de Jip en Janneke speeltuin te vervangen voor een waterspeelplaats met toestellen. Een die ook nog eens innovatief én inclusief is. 

In een ‘inclusieve' speeltuin kunnen kinderen mét en zonder beperking samen spelen. De waterspeelplaats aan de Baambruggestraat is zo'n plek. Het is toegankelijk voor kinderen in een rolstoel en kinderen met een visuele beperking de kleinere waterfonteinen voelen. 

Ontmoetingsplaats

De speeltuin aan de Baambruggestraat wordt veel gebruikt door de kinderen van de omliggende scholen en kindercentra. Daarnaast is de speeltuin ook een ontmoetingsplaats voor kinderen en ouders uit de wijk.


Den Haag herdenkt op 4 mei: stille tochten en bijeenkomsten

De Stichting Nationale Herdenking 's-Gravenhage organiseert op 4 mei stille tochten naar en bijeenkomsten bij diverse herdenkingsplaatsen. De stichting is in 1946 opgericht door oud-verzetsstrijders en stelt zich ten doel de in de jaren 1940 - 1945 in het verzet, in dienst van de Nederlandse strijdkrachten of de Nederlandse koopvaardij omgekomenen of slachtoffers vanwege ras, geloof en overtuiging of gedwongen tewerkstelling buiten Nederland te herdenken.

De herdenkingen die Stichting Nationale Herdenking 's Gravenhage organiseert en op woensdag 4 mei worden gehouden, zijn vrij toegankelijk en vinden plaats op de volgende locaties in Den Haag: 

Trekvlietplein 3, Binckhorst, om 10.00 uur

Dwangarbeidersmonument, Binnenplaats Provinciehuis, Koningskade, om 12.30 uur

Englandspiel, monument aan de Hogeweg, om 15.00 uur

Haags Herdenkings-monument, om 19.30 uur bij het monument aan het Carnegieplein

Waalsdorpervlakte, verlengde van de Oude Waalsdorperweg bij TNO, vertrek stille tocht 19.20 uur

Monumenten Stijkelgroep en Geallieerden, begraafplaats Westduin, Ockenburgstraat, vertrek stille tocht om 19.40 uur aan het einde van de Laan van Meerdervoort

Monument Loosduinen, Lippe Biesterfeldweg, vertrek stille tocht 19.40 uur van het Loosduinse Hoofdplein in Loosduinen;

Monument Parallelweg, tegenover station HS, vertrek stille tocht 19.50 uur

Nisha Soekhai (speeltuinbeheerder) en een van de moeders.