Eén van de activiteiten is het spelen van spelletjes.
Eén van de activiteiten is het spelen van spelletjes. (Foto: Ankie Driessen)

Eenzaamheid voorkomen in Ontmoetingscentrum Volendamlaan

Ouderen kunnen in Den Haag op ruim 50 locaties terecht voor ontmoeting en spel met anderen. Eén van die locaties is gelegen op de grens van Loosduinen en Escamp, aan de Volendamlaan 1272.

Ankie Driessen

Het Ontmoetingscentrum, Volendamlaan genaamd, is geopend sinds december vorig jaar. Saffier zorgt er voor dat ouderen elkaar hier op maandag, woensdag en donderdag ontmoeten. Hierdoor is er minder kans op eenzaamheid en kunnen ze langer thuis wonen. Het project is opgezet in samenwerking met Haags Ontmoeten van de gemeente Den Haag en wordt daar deels ook door gefinancierd. 

Activiteitenbegeleidster Carola Andriessen benadert de ouderen en houdt ze bezig. Zij doet dit werk al 16 jaar. “Het is vooral de bedoeling op deze dagen dat de mensen voornamelijk zelf bepalen wat zij doen en wanneer zij komen, al is er iedere dag een programma. Afhankelijk van wie er zijn geeft dat de identiteit van de dag weer. Gemiddeld zijn er hier zo’n 15 mensen op een dag waarvan de gemiddelde leeftijd rond de 80 jaar ligt. Ze komen niet allemaal uit de buurt. Ze zoeken zelf naar een locatie waar ze zich prettig voelen. Daarom komen sommigen met de wijkbus of het openbaar vervoer. De oudste is een kwieke buurtbewoonster van 96 jaar die met de rollator naar de Volendamlaan komt”, vertelt Carola.

De ouderen doen spelletjes, handwerken, luisteren muziek en doen ook aan bewegen. Maar het gaat op de eerste plaats om de sociale contacten. De mensen die er deze middag zijn beamen dit. Ze vertellen dat ze zich goed amuseren in Ontmoetingscentrum Volendamlaan, en dat er voldoende wordt gelachen. Een aantal van hen kwam al op een vorige locatie in de Hoogkarspelstraat. Later verhuisden de ontmoetingsdagen via Swaenehove naar dit pand van Saffier waarin ook andere organisaties zijn gehuisvest. 

'Hopelijk kunnen we er voor zorgen dat mensen niet in het verpleeghuis terecht komen'

Carola begeleidt twee dagen per week de groep op de Volendamlaan en twee dagen zorgt ze voor entertainment in Verpleeghuis Swaenehove. De andere dag neemt haar collega Siska Verbaan deze rol op zich. “Het verschil is dat mensen die hier komen willen voorkomen dat ze eenzaam worden, in Swaenehove wonen voornamelijk dementerende ouderen. Het beleid van de overheid is er natuurlijk op gericht om de mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Voor ontmoetingen biedt dit ontmoetingscentrum - en ook de andere locaties in de stad - een goede mogelijkheid. Op die manier kun je hopelijk meehelpen dat mensen niet in het verpleeghuis terecht komen. Ook via de huisarts of ouderenconsulent zien wij mensen op het Ontmoetingscentrum Volendamlaan binnenkomen”, legt Carola uit.

Lunchen

Tegen betaling van  3,50 euro kunnen de deelnemers op deze ontmoetingsdagen ook lunchen in het centrum aan de Volendamlaan. Het zijn vrijwilligers die uitgebreid voor hen koken. Op donderdag zorgen studenten van de sociale sportschool van de Campus voor beweging voor de ouderen.

Lidmaatschap

Saffier biedt met het 'Wel Thuis lidmaatschap' verder voorzieningen aan die het voor mensen op leeftijd makkelijker maakt om thuis te wonen. Zo krijgen de ouderen als ze lid zijn flinke korting op maaltijdbezorging, bij de pedicure op één van de Saffierlocaties, personenalarmering enzovoorts. Dit lidmaatschap kost maandelijks 8,75 euro voor alleenwonenden en 12,75 euro voor samenwonenden.