Gangmakers Geeta en Gerda van de Hengelolaan samen met wethouder Kavita Parbhudayal.
Gangmakers Geeta en Gerda van de Hengelolaan samen met wethouder Kavita Parbhudayal. (Foto: BeeldinZicht/Peter Snaterse )

Liefste straat van Den Haag is de Hengelolaan

De Hengelolaan in de wijk Morgenstond is gekozen tot Liefste Straat van Den Haag 2021. Gangmakers Geeta en Gerda zorgen ervoor dat niemand zich alleen voelt in hun flat die uitkijkt over het Zuiderpark. De winnaars ontvingen uit handen van zorgwethouder Kavita Parbhudayal een cheque van 1000 euro voor straatactiviteiten plus de eretitel ‘Liefste Straat van Den Haag’.

Circa 150 gangmakers van Lief en Leedstraten in Den Haag mochten zaterdagavond tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater Amare stemmen op de vijf finalisten: Flakkeesestraat/Schouwensestraat (Duindorp), Hengelolaan (Morgenstond), Heliotrooplaan (Loosduinen), Herderslaan (Schilderswijk) en Ellekomstraat (Rustenburg/Oostbroek). Presentator Fred Zuiderwijk stelde alle finalisten voor met een filmpje en een paar pittige vragen.
Ellekomstraat en Heliotrooplaan eindigden op de vierde respectievelijk vijfde plaats en namen een uitgebreid straatfeestpakket in ontvangst, gesponsord door Albert Heijn. Flakkeesestraat/Schouwensestraat werd derde met een straatprijs van 250 euro. Gangmakers Jerry en Alex van de Herderslaan werden tweede met een straatprijs van 500 euro.
Lief en Leedstraten zijn straten waar de buren nog echt naar elkaar omkijken, waar meer aandacht is voor elkaar en waar lief en leed worden gedeeld. Elke Lief en Leedstraat heeft een gangmaker die het Lief en Leedpotje beheert. Het idee voor Lief en Leedstraten is ontstaan in Rotterdam, nadat een vrouw daar volslagen onopgemerkt tien jaar lang dood in haar woning had gelegen. Dat nooit weer, vond de omgeving.
Den Haag telt inmiddels ruim 300 Lief en Leedstraten. “Het is geweldig dat het aantal Lief en Leedstraten in Den Haag zo snel is gegroeid”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid. Met haar actieplan tegen eenzaamheid ‘Met z’n allen niet alleen’ is ze een warm pleitbezorger van de Lief en Leedstraten. “Corona heeft nog eens benadrukt hoe belangrijk burenhulp is. Onze Lief en Leedstraten zijn daar een prachtig voorbeeld van. En we gaan vrolijk door, want dit jaar worden er nieuwe Lief en Leedstraten opgericht in Laak Centraal, Scheveningen-Dorp, het Oude Centrum en Den Haag ZuidWest”.
Steeds meer straten organiseren ook straatactiviteiten, nu dankzij het opheffen van de coronamaatregelen alles weer mag. Dat gebeurt met bijdragen van Fonds 1818. Ook het Koningin Emmafonds draagt dit jaar voor het eerst bij aan Lief en Leedstraten in ouderencomplexen.
Ook Lief en Leedstraat worden? Aanmelden kan op www.liefenleeddenhaag.nl. De zogenaamde gangmakers krijgen het Lief en Leedpotje van 75 euro in beheer.


Handtekeningen zijn gezet: metamorfose van Dreven, Gaarden en Zichten kan beginnen!

De gemeente Den Haag, woningcorporatie Staedion en Heijmans hebben de handtekeningen gezet onder een samenwerkingsovereenkomst voor de aanpak van de buurten Dreven, Gaarden en Zichten in Den Haag Zuidwest. Met dit licht, en dat van de gemeenteraad op groen, gaat fase 1 van één van de grootste transformaties van Nederland van start.

De wijk telt straks ruim de helft meer betaalbare sociale woningen dan nu. In totaal komen er 5500 nieuwe woningen: 2000 worden er gerenoveerd en daarnaast is er plek voor 3500 nieuwe huizen. Dit is nodig omdat een flink deel van de sociale huurwoningen van Staedion is verouderd en in slechte staat is.
Als onderdeel van fase 1 zijn twee deelprojecten al in ontwikkeling: Steenzicht en Ruimzicht. Ruimzicht is een renovatieproject van huurappartementen, met creatieve bedrijvigheid in de plint. Steenzicht is een project van 224 sociale en middeldure huurwoningen. De bouw van deze projecten begint in 2023.

Terugkeergarantie

Voor bewoners geldt een betaalbare en passende terugkeergarantie en sociale structuren worden volgens het stadsbestuur zoveel mogelijk in stand gehouden. Verantwoordelijk wethouder Martijn Balster: "Bewoners verdienen een beter huis. Vocht, schimmel en hoge energierekeningen moeten plaatsmaken voor huizen waarin je oud wilt worden. Betaalbaar terugkomen, is het fundament onder deze ontwikkeling.”

De drie betrokken partijen met de samenwerkingsovereenkomst.