Wethouder Arjen Kapteijns wipte verleden week samen met Bilal Sahin, coördinator van het Vadercentrum, de eerste tegels.
Wethouder Arjen Kapteijns wipte verleden week samen met Bilal Sahin, coördinator van het Vadercentrum, de eerste tegels. (Foto: Arnaud Roelofsz)

Den Haag verdedigt dit jaar titel bij NK Tegelwippen

In Den Haag is het NK Tegelwippen verleden week dinsdag afgetrapt in de sterk versteende buurt Laakkwartier. Dat gebeurde met de aanleg van een geveltuin bij het Vadercentrum Adam in Laak. Vorig jaar won Den Haag de Gouden Schep, de prijs voor de gemeente die het grootste aantal tegels vervangt. Het winnen van de Gouden Schep is ook dit jaar weer het doel! En iedere Hagenaar kan daaraan zijn steentje bijdragen.

Wethouder sociale zaken en werkgelegenheid, Arjen Kapteijns, wipte verleden week samen met Bilal Sahin, coördinator van het buurthuis en Heleen Weening, directeur Duurzaam Den Haag, de eerste tegels. Dat gebeurde op het Jonckbloetplein bij het Vadercentrum. Het NK Tegelwippen is een landelijke vergroeningscompetitie tussen gemeentes. In 2021 won Den Haag de Gouden Schep door het grootst aantal tegels te vervangen voor groen.

Het Vadercentrum Adam ligt in de sterk versteende buurt Laakkwartier. Heleen Weening: "Deze wijk is een zogenaamde ‘hotspot'. Dat betekent dat de buurt ontzettend versteend is. Het wordt er daardoor warmer dan in andere delen van de stad en bij zware regenval kan het water niet goed weglopen. Daarom is het zo belangrijk om te vergroenen! Wij helpen bewoners die dat willen doen met onze campagne Operatie Steenbreek. Waarbij bewoners tegels inruilen voor gratis biologische en inheemse planten. Ik vind het geweldig dat er vandaag zo veel buurtbewoners deze geveltuin aanleggen.”
De buurtvaders van het Vadercentrum stonden bij de aftrap van NK Tegelwippen in Den Haag paraat om de geveltuin aan te leggen. Ook zij zien hoe belangrijk groen is voor Den Haag en vooral stadsdeel Laak. "Ik vind het mooi! Den Haag wordt zo groener en dat is nodig. We wonen in een grote stad met veel steen en uitlaatgassen van auto's. Meer groen in de stad zorgt ervoor dat deze uitstoot wordt opgenomen door de planten.” vertelt buurtvader Mohamed Arkhouchi. Bilal Sahin, coördinator van het buurthuis vult aan: "Het is prachtig. Dit heeft veel voordelen. Niet alleen vergroening van de stad, maar ook sociaal. De geveltuin zorgt voor betrokkenheid van wijkbewoners. Deze vrijwilligers van het Vadercentrum gaan de tuin onderhouden.”

'We willen minstens 15.000 tegels meer wippen dan vorig jaar'

In 2021 won Den Haag de Gouden Schep bij het NK Tegelwippen. Met ruim 200.000 gewipte stenen verving onze stad de meeste tegels voor groen. Wethouder Arjen Kapteijns: “Hoe mooi zou het zijn als we twee jaar op rij deze prijs winnen? Dit is ontzettend belangrijk. Want we zijn helaas de meest versteende stad van Nederland. Het is ook een prachtige manier om bewoners te betrekken bij de vergroening van de stad.” Dit jaar reikt de ambitie verder dan 200.000 tegels. “We willen er op zijn minst nog 15.000 meer wippen dit jaar, maar het liefst zelfs 50.000. Daar hebben we dan wel alle bewoners van Den Haag voor nodig.” aldus Heleen Weening.

Om dit doel te halen is het nodig dat iedereen is kritisch kijkt naar zijn achter- en voortuin, en omgeving. Is het écht nodig dat er zoveel tegels in de tuin liggen. Duurzaam Den Haag roept alle bewoners van Den Haag op om mee te doen met tegelwippen. Maak bijvoorbeeld een geveltuin voor je deur, organiseer een actie met je buren of ga samen aan de slag om een schoolplein te vergroenen. Alle informatie staat op Duurzaamdenhaag.nl/operatiesteenbreek.

Gratis planten

Het leuke van de operatie Steenbreek is ook dat het weghalen van tegels wordt beloond. Lever je stenen (minder dan 200 tegels) in bij Zorgkwekerij Mens & Tuin aan de Hillenraadweg 35 en je krijgt er gratis planten voor terug. Let op: wie meer dan 50 stenen brengt moet vooraf wel even contact opnemen met Mens & Tuin om te checken of er genoeg ruimte is in de container. Openingstijden Mens & Tuin: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur. Tel. 070-3211937. Meer dan 200 tegels? Dan helpt Duurzaam Den Haag met gratis planten en het ophalen van de tegels. Mail naar projectleider Edwin: operatiesteenbreek@duurzaamdenhaag.nl. Meld sowieso even bij Duurzaam Den Haag het aantal gewipte tegels, dan tellen ze mee voor het NK Tegelwippen.

Bilal Sahin zet plantjes in het geveltuintje bij het Vadercentrum.