Ruben Woudenberg en Roel Oude Avenuis bij het nieuwe watersportcentrum Boca Grandi.
Ruben Woudenberg en Roel Oude Avenuis bij het nieuwe watersportcentrum Boca Grandi. (Foto: GvdIJ)

Grootste watersportcentrum van de regio aanwinst voor Kijkduin

Met ruim 1.300 vierkante meter oppervlak en plek voor bijna 500 gasten heeft Kijkduin er met watersportcentrum en strandpaviljoen Boca Grandi een trekker van formaat bij. Honderden mensen steunden de ondernemers Ruben Woudenberg en Roel Oude Avenuis om hun droom waar te maken.

Gerard van den IJssel

Roel Oude Avenuis is sinds 2012 eigenaar van Kiteboardschool.nl op het Kijkduinse strand. Al meer dan 10.000 cursisten hebben kitesurflessen gevolgd in Kijkduin of bij de tweede locatie in Zeeland. Drie jaar geleden kwam Roel tijdens een strandfeest horecaman Ruben Woudenberg tegen. “Roel vertelde vol passie over zijn kiteboardschool en zijn droom om naast de school ook een strandpaviljoen te starten”, vertelt Ruben over die ontmoeting. “We hadden allebei een paar biertjes op en begonnen wilde plannen te maken over hoe we dat samen zouden kunnen aanpakken. De volgende dag heb ik Roel gebeld om te checken of hij er nuchter nog net zo over dacht en dat was gelukkig zo. Sindsdien werken we samen.”

Surf-lifestyle

De toevallige ontmoeting bleek een ‘match made in heaven’. Biersommelier Ruben bracht met zijn achtergrond bij een bank en bierbrouwer Heineken veel zakelijke kennis in. ‘Cocktail-nerd’ Roel, geboren op Aruba, is de verpersoonlijking van de surf-lifestyle. Vorig jaar konden ze samen de strandtent People Beach Club overnemen, vlak naast de kiteboardschool bij strandslag 3 op loopafstand van de Zandmotor, één van de beste kitesurflocaties van Nederland. “Omdat de strandtenten de winter mochten blijven staan, konden we in januari binnen al beginnen met de verbouwing. Vorige maand mochten we ook buiten gaan opbouwen.”

'We proberen zo duurzaam mogelijk te zijn, onder ander met douches verwarmd door zonnepanelen'

Naast de horeca en de kite-, surf- en supschool is er ook ruimte voor feesten en vergaderingen. Er zullen regelmatig feesten en evenementen zijn. De zaak beschikt over een nachtvergunning tot 03.00 uur. Een kiteshop maakt het aanbod compleet. Met een eigen biertje, de Boca Grandi Tropical Pale Ale, en een eigen watermerk, Boca Grandi Awa, is de tropische lifestyle ook op tafel merkbaar. Mooie bijkomstigheid; een deel van de opbrengst van de verkoop van het water gaat naar The Ocean Cleanup. “We proberen zo duurzaam mogelijk te zijn”, zegt Ruben. “Zo worden onze douches verwarmd door 12 zonnepanelen, die ook in een groot gedeelte van de overige elektra voorzien.”

Voeten in het zand

Met een crowdfundingsactie wisten de twee ondernemers bijna 3,5 ton op te halen bij mensen die net als zij geloven in de droom om het grootste watersportcentrum van de regio te bouwen. Alleen in Zeeland en Zandvoort zijn vergelijkbare grote centra te vinden. “Er zal hier altijd iets te doen zijn”, zegt Ruben. “Ook als het weer minder is, gaan alle lessen gewoon door, dus er is altijd aanloop.” Mensen die geen watersporter zijn, zullen zich net zo thuis voelen in de zaak, zegt Ruben. “Het gaat om de lifestyle, de relaxte vibe die heel veel mensen aanspreekt.” Ook bij de aankleding en inrichting van de zaak is dat goed te merken. Zo is niet het hele zijterras voorzien van houten vlonders “omdat onze gasten graag met hun voeten in het zand zitten”. Op het dak liggen palmbladeren “die ruisen door de wind, alsof je op een tropisch eiland zit en de wind door de palmbomen hoort gaan." 

Openingsfeest

Op 1 april gaan de deuren voor het eerst open voor de gasten en op 16 april is er een groot openingsfeest.