Romy van Vreden met haar bronzen plak
Romy van Vreden met haar bronzen plak (Foto: pr)

Brons voor Haagse snowboardster op Jeugd Olympisch Festival

Romy van Vreden uit Den Haag heeft woensdag 23 maart op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Vuokatti de bronzen medaille veroverd op het onderdeel big air. De 16-jarige snowboardster bezorgde TeamNL daarmee de vierde medaille in Finland. Eerder was er tweemaal goud voor shorttrackster Zoë Deltrap en brons voor shorttracker Niels Bergsma.

Romy kwalificeerde zich dinsdag als tweede voor de finale van de big air. Daarin had ze drie runs, waarbij het resultaat van de beste twee werd geteld. In haar eerste run zette Romy een score neer van 63.50 punten. De tweede run werd nog beter gewaardeerd, met een 74.50 punten. In haar derde poging lukte het niet haar eerste scores te overtreffen.  "Het ging echt super goed”, reageerde ze na afloop. "Ik had wel verwacht dat het goed zou gaan, maar niet zó goed.”

In de aanloop zat het Romy niet mee. Bij aankomst bleken haar koffer en boardbag te ontbreken, waardoor ze de eerste dag op een geleend board moest trainen. Haar aanpassingsvermogen betaalde zich uit met een bronzen medaille. "De medailleceremonie was heel gaaf, er was veel publiek. Dat is anders dan normaal met snowboarden. Ik heb een knuffel en een medaille gekregen. Vanavond in ons verblijf ga ik het nog goed vieren met alle teamgenoten, coaches en Marianne (Timmer, de chef de mission, red.).”

Het EYOF wordt iedere twee jaar georganiseerd voor sporters tussen de 14 en 18 jaar oud. Net als de ‘echte' Spelen kent het EYOF een zomer- en een wintereditie. Voor de talenten is het een eerste kennismaking met een groot multisportevenement. Ze krijgen er de kans om te leren, om later op het seniorenpodium optimaal te kunnen presteren.