Vorige week woensdag werden ook bezoekers verrast door het hoge water in de Rivierzone en moest de brandweer erbij komen om een gezin met een baby veilig uit een auto te halen. Foto: Flashphoto
Vorige week woensdag werden ook bezoekers verrast door het hoge water in de Rivierzone en moest de brandweer erbij komen om een gezin met een baby veilig uit een auto te halen. Foto: Flashphoto (Foto: Flashphoto)

Het water stijgt ondernemers tot aan de lippen

Met angst en beven kijken bewoners en ondernemers van de Rivierzone al vele jaren naar de weerberichten en met name naar de voorspellingen voor hoogwater. Het is natuurlijk al heel lang geen geheim meer, dat bij extreem hoogwater in combinatie met harde wind en springtij, de kades van de Oosthavenkade en de Koningin Wilhelminahaven overstromen en de vloedplanken in allerijl gepakt moeten worden om een dreigende overstroming van het pand te voorkomen.

Door Peter Spek

Vorige week woensdag was het weer prijs. De kades in de Rivierzone stonden blank. “Hier moet natuurlijk zo snel mogelijk iets aan gedaan worden”, zegt Martin Poot van Partycentrum ‘t Prikkewater aan de Koningin Wilhelminahaven. “Wij praten hier al zolang over, dat ik er eigenlijk een beetje moedeloos van word. En, dat vind ik nog het ergste, het ontbreekt volledig aan communicatie vanuit de gemeente wat nu precies de toekomstplannen zijn voor dit gebied. Wij als ondernemers horen gewoon helemaal niets”, is de klacht van Martin Poot. “Afgelopen woensdag steeg het waterpeil weer tot 2.48 meter boven NAP en klotste het water tegen mijn vloedplanken. Gelukkig kon ik het water op die manier uit mijn pand houden.”

Bruiloft

Martin Poot weet niet anders, dan dat bij hoogwater de kades onderlopen. “Al vanuit mijn jeugdjaren weet ik dat het gebied onderwater loopt, eerst sporadisch een enkele keer per jaar, maar de laatste jaren met grote regelmaat. Voor de uitvoering van je bedrijfsactiviteiten is dat een regelrechte ramp. Je moet je voorstellen, dat een bruiloft in mijn Partycentrum niet door kan gaan omdat de gasten het pand niet kunnen bereiken. Ik moet daar niet aandenken.”

Wij praten hier al zolang over, dat ik er eigenlijk een beetje moedeloos van word

Guide de Jong, van bierbrouwerij Vulkaan aan de Oosthavenkade en nauw betrokken bij de toekomstplannen van dit gebied, weet dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan een oplossing, maar het proces verloopt nogal traag. “Het probleem is nogal complex, terwijl er ook oplossingen voor de hand liggen om snel tot actie over te gaan,” is zijn reactie. “Het aanbrengen van een verhoogde betonnen rand op de kades is een simpele en betaalbare oplossing, maar de gemeente wil het probleem integraal aanpakken in combinatie met de geplande woningbouw op het eiland Van Speijk.

Gebiedsvisie

Inmiddels is een gebiedsvisie opgesteld, maar het ontbrak nog aan een MER-rapportage, die wordt nu zo snel mogelijk gemaakt. “De winst die wij als belanghebbenden uit het gebied de afgelopen jaren hebben geboekt is dat de gemeente nu eindelijk ook zelf erkend dat het probleem integraal moet worden aangepakt en niet alleen met vloedplanken. Nu geen woorden meer maar daden. Een tegenvaller was de afwijzing, vorige week, van het Ministerie voor een woningbouwimpuls voor dit gebied,” zegt Guido de Jong, die zijn pand aan de Oosthavenkade vorige week onderwater zag lopen omdat de waterpomp het begaf.

Wachten

Ook de politiek roert zich danig en stelde vragen over de afwijzing van de woningbouwimpuls en het nog niet aanvragen van een Erfgoed Deal voor dit gebied. Wethouder Bart de Leede laat in een schriftelijke verklaring aan de raadsleden weten, dat eerst gewacht moest worden of de woningbouwimpuls gehonoreerd zou worden, nu dat niet is gebeurd, wordt in september een nieuwe Erfgoed Deal voorbereid, die bedoeld is om de kades op te hogen met die betonnen rand.”