Corrie van Dijk slijpt een potlood in de oude meteo van Zestienhoven. Dat was een veel voorkomende handeling van een meteoroloog in een tijd zonder weersatellieten en computermodellen. Het tekenen van weerkaarten was een ambacht.
Corrie van Dijk slijpt een potlood in de oude meteo van Zestienhoven. Dat was een veel voorkomende handeling van een meteoroloog in een tijd zonder weersatellieten en computermodellen. Het tekenen van weerkaarten was een ambacht. (Foto: Meteo Zestienhoven)

Storm genoemd naar Schiedamse meteoroloog

Corrie raast straks over ons heen

Ze was in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog van het KNMI. Dat was dit najaar aanleiding om haar op de West-Europese stormlijst te zetten. De eerstvolgende storm die over Ierland, Engeland en Nederland waait zal genoemd worden naar Corrie van Dijk uit Schiedam.

Door Kor Kegel

Stormen waarvoor het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) code rood of oranje uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. Dat vergemakkelijkt de berichtgeving over naderend gevaarlijk weer. De bedoeling is ook om aandacht te vestigen op de klimaatverandering.

Een samenwerkingsverband van nationale meteorologische diensten in Europa ontwikkelde een systeem met stormnamen. Nederland zit met Groot-Brittannië en Ierland in de Westgroep van Europa en het KNMI stelt per stormseizoen de namen van stormen vast met het Met Office en het MET Éireann. De meeste stormen die ons land bereiken, komen uit het westen en twee zijn er al geweest, Arwen en Barra. Vooral Arwen veroorzaakte eind november overstromingen en stroomstoringen en er waren minstens drie dodelijke slachtoffers.

Rustig

“Het is tamelijk rustig weer op Noorderbreedte en het is niet te voorspellen wanneer de volgende storm opsteekt,” zegt Corrie van Dijk. “Het mag van mij wel even duren.”

Het was Kees Dekker die haar benaderde met het verzoek of er een storm naar haar genoemd mocht worden. Kees Dekker kwam in 1970 bij de Meteorologische Dienst op het Rotterdamse vliegveld Zestienhoven. Hij werd haar collega. Ze hadden een goede band, maar ze verloren elkaar uit het oog toen Corrie haar carrière voortzette bij de medische administratie van het Gemeenteziekenhuis Schiedam en later bij het Schieland Ziekenhuis en nog later het Vlietland Ziekenhuis.

Corrie van Dijk: Ik heb zitten schaterlachen bij het idee

Kees Dekker bleef als gepensioneerd meteoroloog geïnteresseerd in de geschiedenis van het KNMI en schreef er artikelen en twee boeken over. Zo kwam het dat hij benaderd werd met de vraag wie er de eerste vrouwelijke meteoroloog was. “Ik wist niet of ze nog leefde en waar, maar mijn zwager woonde destijds in dezelfde straat en kon hem aan haar telefoonnummer helpen. Het was een ontmoeting na meer dan vijftig jaar. Inmiddels zijn we al een keer naar de weerkamer van het KNMI geweest”, vertelt hij.

Verrassing

“Het was een hele verrassing toen Kees mij opbelde met de vraag of ik mijn naam wilde geven aan een toekomstige storm. Mijn eerste reactie was: hilarisch! Maar het was een grote verrassing. Ik vond het leuk en ik was er zelfs door geraakt, want er kwamen zo veel herinneringen boven. Ik heb weer oud-collega’s ontmoet en ben zelfs geïnterviewd in radioprogramma’s als ‘Met het oog op morgen’ op Radio 1 en ‘Koffietijd!’ op RTL 4. Het is verrijkend”, vertelt de 83-jarige Corrie van Dijk.

Mist

Ze is geboren in Anna Jacobapolder, een dorp op Sint Philipsland. Een van haar vroegste herinneringen aan weersomstandigheden was dat bij mistig weer de veerpont naar Zijpe op Duiveland niet voer. Na de HBS-B nam ze dienst bij de Luchtmacht Vrouwen Afdeling (LUVA). Ze wilde verkeersleider worden, maar haar kleurenblindheid stak daar een stokje voor. De ‘meteo’ vond ze een redelijk alternatief. Ze kon de opleiding tot weerdienstofficier volgen. Eind jaren vijftig werd de luchtvaart een snel groeiende bedrijfstak en daarvoor waren de weersverwachtingen belangrijk.

De Luchtmacht en het KNMI werkten nauw samen om aan die behoefte te voldoen. Corrie van Dijk: “In een statige villa vlakbij het KNMI in Zeist was het Luchtmacht Meteorologisch Squadron gevestigd. Leerlingen in burger en in uniform werden in vijf maanden opgeleid tot meteoroloog. Er was een tekort aan en ze zagen een goede mogelijkheid om reclame te maken, zodat ik door enkele bladen en de radio werd geïnterviewd. Hoewel ik het gewend was om in een ‘mannenwereld’ te werken, was het wel te merken dat er iets bijzonders gebeurde. Na mijn eerste briefing ’s ochtends voor alle vliegers zei mijn baas dat het hem voor 105 procent was meegevallen.”

Salarisstrook

Begin 1964 solliciteerde ze bij het KNMI naar de functie van meteoroloog. Het feminisme had bij het KNMI minder wortel geschoten dan bij de Koninklijke Luchtmacht. De hoofddirecteur gaf te kennen dat hij niet geloofde dat vrouwen het werk van meteoroloog aan konden. “Het eerste jaar was dat aan mijn salarisstrook te merken,” zegt ze. “Ik ben op 1 april op Zestienhoven begonnen. Het gebruikelijke kennismakingsrondje langs de verschillende afdelingen op het vliegveld werd een dag uitgesteld. Ze mochten eens denken dat het een grap was!”

Niemand die in die tijd kon voorspellen dat er in 2022 een storm naar haar zou worden genoemd. “Ik heb zitten schaterlachen bij het idee”, zegt ze.



Eerste

Corrie is de eerste naam die is ingebracht door Nederland sinds stormen een naam krijgen vana 2019. Corrie van Dijk was de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964. Voor meer informatie over stormnamen kijk op www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/stormnamen-2021-2022.