Joke Ballijns
Joke Ballijns (Foto: )

Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: 'Versoepelen of niet?'

Voorafgaande aan de nieuwe persconferentie was ik toch wel benieuwd naar de situatie in Schiedam en toog dus op vrijdagochtend richting het centrum en de markt. Het eerste wat opviel was dat er bijna geen bladeren meer aan de bomen zaten, aan de ene kant wel gemakkelijk, je kan het verkeer beter overzien, aan de andere kant best wel triest, zeker omdat het ook nog een beetje mistig was.
Als ik dan bij de Parkweg aankom, val ik bijna uit mijn scoot van verbazing, door de feestdagen en Corona en zeker omdat alles gesloten was, ben ik een paar weken niet meer in deze buurt geweest. Schreef ik in een vorige column nog over de overlast die daar was door sloopwerkzaamheden, nu ben ik sprakeloos (en dat ben ik bijna nooit hoor) over wat ze allemaal al gebouwd hebben in mijn afwezigheid.
Ik zie de contouren al van complete eengezinswoningen, er staan al twee flatgebouwen, nu weet ik dat de grond duur is in de stad, maar wat staan die flats dicht bij de weg aan gebouwd. Afschuwelijk als je daar dan lekker op je balkon zit, nee dat is niets voor mij bedenk ik me. Maar de woningnood is hoog zullen wij maar denken.
Ik kom de markt op en het eerste wat mij opvalt is dat weinig mensen een mondkapje op hebben, het is lekker druk en mensen lopen chaotisch door elkaar, van afstand houden is geen sprake meer, is dat een voorbode voor de komende tijd? Ik doe snel mijn boodschappen en ga richting de Passage.
Daar is het ook druk en maken veel mensen gebruik van click en collect, bijna elke zaak heeft zijn deuren geopend en kunnen de mensen hun bestelling afhalen. Dan ga ik de Hoogstraat over en voel mij troosteloos bij de aanblik hiervan. Alle winkeliers zijn bezig hun winkels te voorzien van de flyer dat ook zij open willen. Het water staat de winkeliers tot de lippen en ondanks dat is uitgelekt dat kappers en dergelijke vanaf morgen open mogen op afspraak, staan ook deze zaken leeg en is het er doodstil.
Als ik in hun schoenen zou staan, had ik gelijk vandaag al mijn zaak opengegooid, waarom wachten tot morgen? Is het dan veilig? Laat me niet lachen zeg. Zelf ben ik al een poosje bezig om een afspraak te maken voor mijn booster. Natuurlijk wil ik naar de Groenoordhal, lekker dichtbij, niet afhankelijk van andere mensen, maar het is net Russische roulette, je komt er niet door, alles schijnt vol te zitten.
Ik hoor van mensen die toch maar naar Ahoy zijn gegaan en ruim 5 uur kwijt waren omdat ze met het "busje” moesten, nou daar begin ik niet aan. Op weg naar huis ga ik dus ook een kijkje nemen bij de Groenoordhal en eerlijk gezegd ben ik niet verbaasd, ik zie welgeteld drie mensen buiten lopen richting de ingang, verder doodse stilte, kan iemand mij dit uitleggen? Maar gelukkig heb ik geduld en wacht af.