103-jarige mevrouw Jenny de Snoo-Hooimeijer krijgt een bloemetje van burgemeester Lamers
103-jarige mevrouw Jenny de Snoo-Hooimeijer krijgt een bloemetje van burgemeester Lamers (Foto: Marius Schinkel)

Schiedam trots op 103-jarige mevrouw Jenny de Snoo-Hooimeijer

Mevrouw Jenny de Snoo-Hooimeijer werd op 15 mei 2022 103 jaar oud. Ze is hiermee de oudste inwoner van Schiedam.

Door Kathy Huitema

Ze herinnert zich nog goed het bezoek van burgemeester Cor Lamers toen ze honderd jaar werd. Met 101 en 102 ging het bezoek niet door vanwege corona. Nu vindt ze het weer een hele eer dat hij bij haar op visite kwam. ‘Ik feliciteer u van harte met uw 103e verjaardag. Ik ben trots op u, want u bent nu Schiedams oudste inwoner.' Mevrouw De Snoo: ‘En ik ben trots op Schiedam. Ik heb op veel plekken gewoond, nu voor de tweede keer in Schiedam. Ik ben er ook trots op dat ik de oudste Schiedammer ben. Dat kan er maar een zeggen en dat ben ik!'
Mevrouw De Snoo is altijd dankbaar dat ze weer een jaar ouder mag worden. Ze organiseert daarom een verjaardagsfeest voor de kinderen, klein- en achterkleinkinderen. Vorige verjaardagsfeesten waren altijd op een bijzondere locatie. Bijvoorbeeld op een rondvaartboot, en zelfs een keer met een rondvlucht boven Rotterdam. En daarna een uitgebreid diner. Dit jaar viert ze het wat bescheidener. Van haar eigen generatie leeft nog haar honderdjarige zus in Canada en haar negentigjarige zus in Zwijndrecht.
Jannetje Geertruida Hooimeijer werd op 15 mei 1919 geboren in een klein boerderijtje in Zwijndrecht als tweede kind in een gezin van zes. Na de lagere school in Rijsoord haalde ze haar coupeusediploma. In 1940 trouwde ze in haar zelfgemaakte trouwjurk met Johannes Antonie de Snoo. Samen kregen ze vier zonen en twee dochters. Van haar trouwjurk maakte ze een doopjurk. Haar man overleed in 1980, en inmiddels zijn ook twee zonen overleden. Daar is ze verdrietig om. Maar ze is dankbaar voor wat ze nog wel heeft.
Ze woont nog steeds zelfstandig en is nog heel helder van geest. Ze houdt van een grapje, en niemand houdt haar voor de gek. Ze breit, leest en puzzelt nog volop. Ze heeft onlangs voor haar kleindochter, die in verwachting is, een vestje, mutsje en slofjes gebreid.

Zonder patroon, gewoon uit haar hoofd. Er wordt goed voor haar gezorgd door alle hulpen en kinderen. Ze krijgt veel aanloop en daar geniet ze volop van. Er is altijd wat lekkers in huis. Het woord ‘moe’ komt niet in haar woordenboek voor. Haar geheim? Haar levenslust!